פרוייקט ה”סופר לייזר” בצ’כיה

פרוייקט ה”סופר לייזר” בצ’כיה

צ’כיה מקימה מרכזי מחקר עולמיים בהשקעות ענק מקרנות האיחוד האירופי

האיחוד האירופי אישר השבוע השקעה של 7 מיליארד כתר צ’כי בפרוייקט סופר לייזר באיזור פראג

נציבות האיחוד האירופי אישרה את פרוייקט הסופר לייזר (ELI – extreme light infrastructure), אשר אמור להבנות באיזור דולני ברזני וימומן מכספי האיחוד האירופי. דובר משרד החינוך הצ’כי אומר שהפרוייקט שעלותו מסתכמת בכשבעה מיליארד כתר צ’כי ויכנס לתפקוד מלא כבר בתחילת 2014. זה יהיה מרכז מדעי מהחשובים בעולם, במרכז המחקר המדעי הנ”ל יותקן מכשיר הלייזר החזק ביותר בעולם על מנת לחקור תאים לריפוי סרטן. פרוייקט הסופר לייזר יוצא לדרך כתוצאה משיתוף פעולה מסיבי של 40 מכוני מחקר מ-13 מדינות באיחוד האירופי. קרן הלייזר אשר אמורה להבנות בפרוייקט תהיה חזקה פי 100 מהלייזר אשר משתמשים בו כיום.

פרוייקט הסופר לייזר אמור להתרחב בהמשך גם לשני מקומות מחקר נוספים ברומניה ובהונגריה.

הטכנולוגיות בפרוייקט אשר צפויות ליצור השפעות כלכליות ארוכות טווח הנם בעיקר טכניקות חדשניות עבור מחקרים בתחומי הדמיה ואבחון רפואי, הקרנות רפואיות וטיפול בסרטן. כלים לפיתוח ובדיקה של חומרים חדשים, טכניקות להתמודדות עם פסולת רדיואקטיבית וכן הלאה. המדענים בפרוייקט הסופר לייזר יעסקו גם בבעיות של היתוך תרמו רדיואקטיבי, כך לפי דברי משרד החינוךהצ’כי.

חמישה מרכזי מחקר ופיתוח נוספים בשלבי תכנון ואישור סופיים

צ’כיה ממתינה לאישור של הפרלמנט האיחוד האירופי בבריסל על חמישה מגה פרויקטים מדעיים שאמורים להפתח בצ’כיה. בין הפרוייקטים הללו יש את המכון המרכזי לטכנולוגיה (CEITEC) שאמור להבנות בעיר ברנו בהשקעה של 6.5 מיליארד קרונות ובמרכז הנ”ל יחקרו את תחום הביו-חומרים ומערכות הביו-רובוטיקה המשמשות לביצוע ניתוחים מורכבים. באוסטרבה עיר הבירה של אזור מורביה אמור לפתח מרכז מחקר בינלאומי (ICRC-FNUSA) בהשקעה של 5 מיליארד כתרים צ’כיים. בנוסף ממתין לאישור מרכז ביוטכנולוגי וביורפואי בעיר ווסטץ ליד פראג שיתמקד בתחום פיתוח האנרגיה בהשקעה של 2.45 מיליארד כתר צ’כי. הפרוייקט האחרון הינו מרכז מחקר בתחום המחשבים שנקרא “סופרקומפיוטר” אשר יוקם באוסטרבה ועלותו מוערכת 1.8 מיליארד כתרים צ’כיים.

ממשלת צ’כיה מנסה להספיק כמה שיותר לפני שיהיה מאוחר מדי.

תקציב הקרנות של האיחוד האירופי המממנת את מרכזי המחקר הנ”ל מגיע מתוכנית הנקראת “מחקר ופיתוח לחדשנות” וממשלת צ’כיה זכאית לקבל מענקים עד 2 מיליארד אירו (כ- 48 מילארד כתר צ’כי ) וזאת בין השנים 2007 ועד 2013.

על פי גורמים מביני דבר בתקציבי וקרנות האיחוד, לאחר שנת 2013 ספק רב אם בכלל יחודשו הקרנות הללו, וגם אם יוחלט לחדש חלק מהקרנות התומכות בפיתוח מדינות האיחוד השונות הסכומים יצומצמו בצורה משמעותית. אי לכך ממשלת צ’כיה מנסה לזרז את תכנון מרכזי מחקר אלו על מנת לזכות בתקציבי הקרנות אשר היא זכאית להן. חשש זה נובע בשל המשבר הכלכלי אשר פוקד את מדינות האיחוד דוגמת יוון, פורטוגל, ספרד, אירלנד, וכו’ דבר המאלץ את המדינות החזקות באיחוד להוציא יותר מהמתוכנן מתקציב האיחוד האירופי. דבר זה ישפיע רבות על תקציבי קרנות האיחוד האירופי לאחר 2013.

לקריאת עוד מאמרים ומידע מעניין נוסף – לחצו כאן

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן קוד להטמיע לפני