תוכן עניינים
העם בצ’כיה בחר את מילוש זמאן לנשיא
השבוע האחרון של ינואר 2013 היה דרמטי בפוליטיקה הצ׳כית, עת נערך הסבב המכריע בבחירות לנשיאות. שני המתמודדים שזכו לכמות הקולות הגדולה ביותר מבין התשעה שהתמודדו בסיבוב הראשון, ביקשו שוב את תמיכת הציבור. היתה זו מערכת הבחירות הראשונה לאחר שינוי החוקה, שקבע כי העם יבחר את הנשיא ולא רק חברי הפרלמנט.
בסופו של יום, עמד על דוכן המנצחים ראש הממשלה לשעבר, מילוש זמאן שקיבל 54.8% מהקולות. מתחרו, שר החוץ הנוכחי, קרל שוורצנברג קיבל רק 45.19%. אחוזי ההצבעה עמדו על 61% בסבב הראשון ו-59% בסבב השני.
הסבב הראשון
הקמפיין החל בקיץ 2012. המתמודדים, בהם חבר פרלמנט באיחוד האירופי, איש עסקים ואפילו מלחין ויוצר, נדרשו להציג 50,000 חתימות או ליהנות מתמיכתה של מפלגה מכהנת בפרלמנט.
ניצחונו של זמאן בסיבוב הראשון התקבל בטבעיות, אך הישגו של שוורצנברג הפתיע, בעיקר כיוון שאמונתו קתולית ואילו רוב הציבור בצ’כיה אתאיסט, אך לא רק. שוורצנברג חבר בממשלה לא פופולרית שביצעה קיצוצים רחבים ותכננה העלאת מיסים שנאכפת בימים אלה. נראה שקמפיין חכם ויעיל שכוון בעיקר לדור הצעיר, עזר לו לזכות בתמיכת רוב מעמד הביניים והמעמד הגבוה
התקשורת מכריעה את הסבב השני
מנהלי הקמפיין של שוורצנברג הצליחו במהלך הסבב הראשון להימנע מעימות ישיר מול זמאן חד הלשון. אך במהלך הסבב השני, התקשורת הפעילה עליהם מכבש לחצים שלא הותיר להם ברירה. כניעתם של מנהלי הקמפיין ללחץ, אפשרה לזמאן להדגיש במהלך העימות את חולשותיו של שוורצנברג שמעד פעמים רבות בלשונו. זמאן ידע לנצל את תוצאות העימות בעזרת קמפיין נגטיבי שהזכיר לציבור שוב ושוב את אותו העימות שוורצנברג מעדיף לשכוח.
מי אתה מילוש זמאן?
הנשיא נחשב לאחד ממעצביה של הפוליטיקה המקומית שאחרי הקומוניזם. הוא ידוע כבקיא ברזי המדינאות הבין לאומית וכתומך בהשתלבות צ׳כית מלאה באיחוד האירופי.
גישתו של זמאן לישראל
במהלך כהונתו כראש ממשלה ביקר זמאן בישראל והביע תמיכה מלאה בפעולותיה. בינואר 2013 הוא הכריז כי לישראל זכות מלאה לתקוף באיראן על מנת למנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. בזמן האינתיפאדה השנייה השווה את יאסר ערפאת לאדולף היטלר.