המצאות צ’כיות ששינו את העולם

אומרים ש”הראש היהודי ממציא לנו פטנטים” אבל גם הראש הצ’כי עושה את זה ממש לא רע וכולנו משתמשים בהמצאות צ’כיות בלי לדעת שהן כאלה. רוצים דוגמאות? בבקשה:

עדשות מגע רכות

עין

 

עדשות מגע הן עדשות שמונחות על קרנית העין לצרכים רפואיים (בעיקר תיקון הראייה) או קוסמטיים (החלפת צבע העין באופן זמני). כיום יותר מ-125 מיליון אנשים שמהווים כ-2% מאוכלוסיית העולם משתמשים בעדשות מגע לצרכים כאלו ואחרים. עיקר השימוש הוא לצרכים רפואיים כי עדשות המגע נוחות יותר ממשקפיים, הן אינן צוברות אדים ומספקות שדה ראייה רחב יותר מאשר משקפיים.  ניתן להבחין בין עדשות מגע רכות לקשות כאשר העדשות הרכות נחשבות לנוחות יותר לשימוש כי הן מאפשרות מעבר של חמצן דרך העדשה ובכך מונעות את התייבשות העין. בעדשות רכות שכוללות הידרוג’ל ניתן להשתמש גם בשעת השינה.
 
עדשות המגע הרכות שכוללות הידרוג’ל הומצאו בצהרי חג המולד של שנת 1961 ע”י Otto Wichterle, כימאי צ’כי שרשם פטנט על ההידרוג’ל עוד בשנת 1953. הניסויים בעדשות המגע נערכו במעבדה הביתית של הכימאי בפראג במכונה שאותה המציא בעצמו והן נוסו עליו לראשונה. העדשות נרשמו כפטנט בשנת 1962 בנוסף לכ-180 פטנטים נוספים שעליהם חתום Otto Wichterle. 

קוביות סוכר

קוביות סוכר

 

קוביות הסוכר הומצאו ע”י Jakub Kryštof Rad בשנת 1840 לערך. Jakub Kryštof Rad היה מנהל בית זיקוק לסוכר שנשלח מאוסטריה לנהל מפעל סוכר במוראביה בשנת 1840. הרעיון ליצר קוביות סוכר עלה במוחו לאחר שאשתו נחתכה בידה במהלך נסיונה לחתוך גוש סוכר לחתיכות קטנות. בשנת 1841 הוא המציא מכונה ליצור לקוביות סוכר בעיר Dačice שבמוראביה ולאחר מספר חודשים של ניסיונות עקרים הוא הגיש לאשתו 300 קוביות סוכר שיוצרו במפעל. בשנת 1843 יקוב רשם פטנט על מכונות אלו ושיפר את חייהם של רבים בתקופה שהסוכר היה מיובא ויקר. ב-1846 הוא חזר לאוסטריה ונפטר בה בשנת 1871 מבלי שהוכרה גדולתו. רק בשנות ה-30 של המאה ה-20 הוכר פועלו והוא זכה לאנדרטה בשנת 1983.

עיפרון

עיפרון

 

עיפרון הוא כלי כתיבה שמורכב מגרפיט מצופה עץ. הגרפיט הוא חומר רך שבעת מגעו עם הנייר  משאיר עליו סימנים בצורות שונות. העיפרון מצריך חידוד אך לרוב ניתן למחוק את הנכתב הודות למחק שנמצא לרוב בצידו האחורי. העיפרון שימש ככלי כתיבה מאז שנת 1564 שבה נמצאו מאגרי גרפיט באנגליה והתושבים השתמשו בו כדי לסמן כבשים. במאה ה-17 החלו בגרמניה לייצר עפרונות בייצור המוני אך רק ב-1802 נרשם פטנט על העפרון ע”י חברת קוהינור הצ’כית. 
 
חברת קוהינור הוקמה ב-1790 והיא ייצרה עד אז מוצרי נייר. החברה נקראת ע”ש היהלום ההודי קוהינור שהיה אז הגדול בעולם ואף נכלל בין תכשיטי הכתר של מלכת אנגליה. בשנת 1802 גילה מייסד החברה, Joseph Hardtmuth, ששילוב מסוים בין הגרפיט לחרסית מייצב את הגרפיט ומחזק את העיפרון. הוא החל ביצור העפרונות ורשם עליהם פטנט. בשנת 1889 הוצגו העפרונות של חברת קוהינור בתערוכה העולמית בפריז וזכו להצלחה עצומה עד כדי כך שכל העפרונות שיוצרו אז דמו לעפרון של קוהינור. העפרון של קוהינור שימש למעשה כתו תקן לא רשמי לאיכות. חברת קוהינור הולאמה ע”י השלטונות הצ’כוסלובקיים לאחר מלחמת העולם השנייה ועם התפרקות צ’כוסלובקיה היא חזרה להיות בבעלות פרטית. חברת קוהינור משווקת עד היום כלי כתיבה, כולל עפרונות והשם קוהינור מייצג עד היום איכות ויוקרה, ממש כמו היהלום שעל שמו היא נקראת.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן