ישראל מייעצת לצ’כיה – השקיעי בהייטק!

יועצים ישראליים מייעצים לגורמי ממשל בצ’כיה: תהיו יותר יצירתיים, תמציאו את עצמכם מחדש ותשתמשו במלוא הפוטנציאל שלכם.

לדברי המומחים הישראלים, לצ’כיה יש פוטנציאל לפתח את תעשיית ההיי טק שלה. דבר אשר יכול להגביר את הצמיחה הכלכלית שלה במהירות.

כחלק מהיחסים הקרובים בין ישראל לצ’כיה התקיימה סדנא ישראלית-צ’כית במהלך 2013 במשרד התעשייה והמסחר הצ’כי. עבור פרויקט טכנולוגיה שאורגן מטעם CzechInvest והמשרד הצ’כי לתעשייה ומסחר, הגיעו לרפובליקה הצ’כית מומחים ישראליים שמתמחים בהון סיכון והקמת חממות טכנולוגיה. מומחים שסייעו לצמיחת הכלכלה הישראלית במשך שנים.

“התוצאות הטובות ביותר של ישראל הן לאו דווקא בתחום של השקעות הון סיכון במונחים של אחוז מהתמ”ג, אלא גם במספר הפטנטים שנרשמו. זו הייתה אחת הסיבות לכך שבחרנו בצ’כיה כיעד החמישי של הפרויקט GESHER/MOST” סיכם מר פטר אוסקו ממשרד התעשייה והמסחר הצ’כי אשר גם אחראי על ניהול CzechInvest.

“קרנות הון סיכון, seed funds, וחממות טכנולוגיה הן כלים חשובים לפיתוח עתידי של הכלכלה הצ’כית. ניסיונה של ישראל יעזור בהכנת צעדים חדשים לתמיכה בחברות צ’כיות חדשניות,” הוסיף פטר אוסקו.

המשק הישראלי, שהיה רגיל לרכז את היצוא שלו בעיקר סביב התפוזים במהלך שנות ה-50, הפך למעצמת ענק בתחום טכנולוגיות ההיי טק בשנים האחרונות. בעוד שרמת יצוא התפוזים לא השתנתה – יצוא התוכנה הרקיע שחקים. היצוא הישראלי גדל ביותר מ-500% בתחום זה. בעוד בשנת 1987 הוא עמד על 7 מיליארד דולר, בשנת 2006 ישראל כבר יצאה תוכנה בסכום כולל של 39.7 מיליארד דולר.

המומחים: אליעזר מנור – שותף ומייסד קרן ההון סיכון “מופת”, רינה פרידור – המייסדת של תוכנית ישראלית ממשלתית לקידום חממות טכנולוגיות, פרופסור שלמה מיטל ממכון שמואל נאמן, איילה מטלון – מרצה באוניברסיטת תל אביב ואילן פלד – מנהל תוכנית “Magnet” מציינים כי “מאחורי התהליך הזה עומדת עבודה קשה, מטרות ברורות ויצירתיות”. “אנחנו חייבים לתכנן היטב כל צעד, להקדיש הרבה זמן לפרויקט הזה ולהבין שכולם חייבים לעבוד בשיתוף פעולה עם אחרים. זהו תהליך ארוך טווח ותמיכה ממשלתית הכרחית לפחות בהתחלה”, כך מתארת את מנגנון ההצלחה רינה פרידור, “65% מהפרוייקטים בישראל מקבלים השקעה מהמגזר הפרטי”.

לפי המומחים, הדמיון בין צ’כיה לישראל הוא ברור. לשתי המדינות שוק מקומי קטן, משאבי מחצבים מועטים והן לא קשורות בקשר הדוק לאף מעצמה כלכלית חזקה. תעשיית ההיי-טק יכולה לפצות על חסרונות אלה. צ’כיה צריכה להתמקד יותר בפיתוח התחומים הטכנולוגיים והמדעיים, כמו גם בחיבור בין הפרט לאקדמיה אך מעל הכל לא לפחד מחדשנות וחיפוש אחר דרכים חדשות. “צ’כים דומים לישראלים בהיבטים מסוימים, אבל בהיבטים אחרים הם שונים מהם לגמרי. עליכם ליצור מערכת אקולוגית חדשנית, אשר תתאים להיסטוריה ולתרבות הצ’כית, ולא להעתיק מודל של מישהו אחר” המליץ הפרופסור שלמה מיטל.

המומחים סיכמו את המלצותיהם במהלך הדיון האחרון שהתקיים בפראג: לחקור, לחדש, להתמקד בהכשרת אנשים צעירים ותעשיות עם תשואות עתידיות מקסימליות, כגון ביוטכנולוגיה, נאנוטכנולוגיה, מידע ותקשורת.

לקריאת עוד מאמרים ומידע מעניין נוסף – לחצו כאן

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן קוד להטמיע לפני