מי שעוקב אחרי האתר שלנו יודע שברוב המקרים התחזיות שלנו מתממשות. לא בגלל שאנחנו נביאים אלא בעיקר בגלל ההיכרות המעולה שלנו את השוק הצ’כי ובעיקר בעיקר בגלל הניסיון רב השנים שלנו במדינה.
היום, אחרי כמה שנים של עליות מחירים יפות בפראג והסביבה (10-15% בממוצע בשנה) אנחנו רוצים לדבר על הסיבות לעליות המחירים הללו, ובעיקר, על הסיכוי שהן ימשיכו.
הביורוקרטיה היא האשמה בעליית מחירי הבתים בפראג
נתונים של Eurostat מראים מגמה ברורה מאז הרבעון הרביעי של 2015 – עלייה במחירי הבתים בכל רחבי אירופה, כך ששוק הדיור הצ’כי נמצא בחוד החנית של מגמה זו. מחירי הנדל”ן בצ’כיה רשמו את העליות הגבוהות ביותר באירופה ב-2017, כך לפי נתוני דו”ח היציבות הפיננסית של הבנק הצ’כי המרכזי מיוני 2017.
מכון המחקר הצ’כי לכלכלה CETA פרסם מחקר שהתמקד בשוק הדיור למגורים בפראג. המחקר מצא את האחראים למצוקת הדיור בפראג: המשוכות הבירוקרטיות ביחד עם ביקוש גבוה. נכון לעכשיו מתוכננת בנייתן של 40,000 יחידות דיור בפראג והמחקר בדק ומצא שכל עיכוב בבנייה של 1000 יחידות דיור גורם לעלייה של 1.18% במחירי הנדל”ן.
למרות הדעה הרווחת, השימוש ההולך וגובר בפראג בדירות Airbnb לא אחראי לעליות המחירים. מנהל המחקר Aleš Rod אמר כי “ההשפעה של Airbnb אינה גדולה כפי שחושבים, כך למעשה הליבה של עליות המחירים מבוססת על שילוב של הגירה חיובית לפראג, כמות נמוכה של דירות שנבנות ואינדיקטורים מקרו-כלכליים שמאפיינים צמיחה כלכלית כמו שכר גבוה, ריבית נמוכה ומשכנתאות.”.
לכן, מנהל המחקר רואה בהקלת קבלת היתרי בנייה את הדרך הטובה ביותר להאטת מחירי הנדל”ן. לדבריו, פראג הוא האזור השישי בעושרו באירופה, כך שבנייה של דירות חדשות היא הכרחית. הוא טוען שיש שתי דרכים לייצב את שוק הנדל”ן: פיתוח יעיל של שטחים ריקים והפשרה של שטחים חקלאיים. עם זאת, המחקר קובע שדרכים אלו מצריכות השקעה בתשתיות כדי להימנע ממצב של בועת נדל”ן.
הוא גם מאמין שבטווח הקרוב לא צפוי שינוי, כך שהשנים הקרובות עדיין מהוות הזדמנות טובה להשקעת נדל”ן בפראג. הוא אומר כי “בהתחשב בקצב האיטי של החקיקה העירונית בפראג לא צפוי שינוי משמעותי לפחות עד 2022, כך שעליות מחירים צפויות להיות באותה רמה כמו בשנתיים האחרונות”.
מעוניינים לשמוע עוד על נדל”ן בפראג? דברו איתנו