Airbnb – הדור הבא. והפעם: פראג

בטח שמעתם שבתחילת מאי 2016 נכנסה לתוקפה התקנה החדשה, האוסרת על תושבי ברלין להשכיר דירות לתיירים באמצעות שירותי אינטרנט שונים כגון Wimdu ,9Flats והנפוץ שביניהם, Airbnb. אבל מה זה אומר בכלל ואיך זה קשור לצ’כיה?

בשביל לענות על השאלה צריך להבין מה זה Airbnb

Airbnb הוא אתר אינטרנט שהוקם בשנת 2008 במטרה לתווך בין שוכרי יחידות נופש להשכרה או יחידות מגורים לטווח קצר לבין בעלים של יחידות כאלו, בדרך כלל אנשים פרטיים. החברה שווה כיום יותר מ-20 מיליארד דולר אבל היא לא היחידה ושכירת יחידות נופש לפרקי זמן קצרים היא שוק בפני עצמו ויש בו נישות משלו, כגון טיולי משפחות (HomeAway.com) או דירות נופש מפנקות (OneFineStay.com).
עד לאחרונה, החברה התמקדה בצרכנים בני דור המילניום שרואים בשיתוף ערך חברתי אבל הסיבה העיקרית של אנשים בבחירת שירותיה של החברה הוא המחיר, שאמנם משתנה בהתאם ליעד, אבל הוא עדיין כמחצית מהתעריפים הממוצעים של בתי מלון. ופה אתם נכנסים לתמונה – רכישת דירה להשקעה לצורך השכרה בתעריף יומי גבוה הפכה לאטרקטיבית כי בעלי דירות הבינו שהם יכולים להרוויח הרבה יותר אם לא ישכירו את דירותיהם לשוכר בודד לטווח ארוך.

כצפוי, טוענים בעלי המלונות לתחרות בלתי הוגנת ודורשים להגביל את Airbnb ואליהם מצטרפים הפעילים למען מחירי דיור הוגנים שטוענים שמלאי דירות מוגבל מביא לעליית מחירי השכירות. כך או כך, Airbnb נתקלת בקשיים רבים במישור הרגולטורי בחלק מהמדינות.
אז אם אתם רוצים לדעת מה מותר ואיפה אתם מוזמנים להצטרף אלינו לסיור מסביב לעולם

לונדון – מחקר בבריטניה המראה כי 40% מכלל אתרי הלינה החלופית הם בכלל “פסאודו-מלונות” המופעלים על-ידי בעלי חברות מקצועיות בתחום הנדל”ן ולכן חוקק בתחילת פברואר חוק חדש שמגביל את זמן ההשכרה לטווח קצר ל-עד 3 חודשים בשנה. התאחדות המלונות הבריטית העלתה 3 הצעות להסדרת הנושא: אתרים של לינה חלופית יחלקו עם גופים ממשלתיים את המידע הכולל מי משכיר יותר מ-90 לילות בלונדון, כמה אנשים משכירים חדרים בשכירות-משנה וכמה מס אמור להיות משולם כנגד הכנסה זו, כמה אנשים מועסקים ומקבלים שכר על שירותי אלו.

ארצות הברית – בערים רבות בארה”ב ניטש בימים אלה ויכוח באשר למגבלות על שוק הדירות להשכרה לטווח קצר. בניו-יורק נאסרה השכרת הדירות לפרק זמן שקצר מחודש (בהחלטה שבית המשפט הפך בספטמבר האחרון), אבל בסן – פרנסיסקו החוק העירוני קובע מגבלה של 90 יום על השכרת הבית באמצעות Airbnb. כעת מונחות על שולחן עיריית סן פרנסיסקו שתי הצעות חוק וההצעה המחמירה בהן מבקשת להגביל את טווח ההשכרה עד ל-60 יום בשנה ולהטיל קנסות גבוהים על חריגה מהטווח, מה שאמור למנוע מבעלי דירות להסב את דירותיהם למלונות. בנוסף, יידרשו כעת המשכירים להירשם כמשכירי משנה במחלקת התכנון בעירייה, לשלם מס מלונאות של 14% ויהיו מחויבים בביטוח דירה.

ברצלונה – בברצלונה מחייב החוק לרשום את הדירה בעירייה ואוסר להשכיר חדרים בדירות פרטיות העובד על החוק צפוי לקנס בגובה 30 אלף יורו.

פריז – גם בעיר האורות כיבו את השאלטר ויש איסור להשכיר דירות לטווח קצר.

סינגפור – אסור, אסור, אסור

ברלין – בתחילת מאי 2016 נכנסה לתוקפה התקנה החדשה, האוסרת על תושבי ברלין להשכיר דירות לתיירים. העובר על איסור זה צפוי לקנס של עד 100 אלף יורו לדירה. עם זאת, בעלי דירות ודיירים יוכלו להמשיך להשכיר חדרים לתיירים, בדירות שבהן הם גרים באופן קבוע. חוק חדש בברלין הופך את השימוש ב-Airbnb לבלתי חוקי ללא היתר מיוחד של העירייה שמצריך הליך ביורוקרטי ותשלום עמלה בעלות של כמה מאות יורו. במקביל, נפתח קו חם להלשנות אנונימיות של תושבים על מי שמפר את החוק החדש.

ומה קורה בישראל? גם בהתאחדות המלונות בישראל סבורים כי על מפעילי ההשכרה לתיירים לא נאכפים חוקים שונים כגון: חוק התכנון והבנייה, חוק רישוי עסקים וחוקי המיסוי, ארנונה, מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, אולם עד כה טרם נעשתה פעולה כוללת בעניין. אז כמשקיעים אתם בטח שואלים את עצמכם – איפה עוד נשאר לרכוש דירות להשכרה לטווח קצר?

שמעתם על פראג? כאן מעודדים את השימוש ב-Airbnb!

פראג מדורגת במקום ה-10 באירופה מבחינת מספר תיירים. מעל ל-10 מיליון תיירים בשנה מגיעים אל בירת צ’כיה ומתוכם כ-300,000 ישראלים שרחוקים ממנה 3.5 שעות טיסה בלבד. מספר התיירים בפראג עולה במספר אחוזים כל שנה והכי חשוב – יש עלייה של מספר אחוזים כל חודש במספר התיירים המשתמשים בשירותים כגון Airbnb. אגב, כל תייר נשאר בעיר בממוצע 4 לילות. עקב התלות הרבה של פראג בתיירות, כל מה שקשור לתחום עובר התאמות במהירות ומכיוון שכך העניינים כאן הרבה יותר מסודרים ומוסדרים.

איך משכירים בפראג היום דירות לתיירים באופן חוקי?

ראשית, אתם צריכים להיות בעלים של דירה כזו. תוכלו לקנות אותה בקלות למרות שאינכם תושבי הרפובליקה הצ’כית ואפילו לקבל מהבנקים הצ’כיים משכנתא על הנכס. לאחר שיועבר הנכס על שמכם בטאבו הצ’כי, כל שעליכם לעשות הוא  להירשם בעירייה או באינטרנט בתהליך מהיר ופשוט ולקבל קוד נכס יחודי. רצוי לשים לב כי לכל רובע של העיר יש טופס הרשמה משלו ולכן יש גם להגיש אותו במקום אחר.

המשכיר מחויב לנהל ספר אורחים עם הפרטים הבאים:

  • שם ושם משפחה של האורח
  • מספר האורחים
  • כתובת מלאה וארץ מגורים
  • מספר תעודה מזהה (דרכון למשל)
  • משך השהייה
  • מטרת השהייה (עסקים, תיירות וכו’)

את ספר האורחים יש לשמור למעקב למשך 6 שנים. כדאי לזכור שיש אורחים שפטורים מהרשמה ולכן גם מתשלום עבורם כגון: אורחים מתחת לגיל 18 או מעל גיל 70, עיוורים ובעלי נכויות.

פעם בחודש יש לשלם 15 קרונות צ’כיות לאורח ללילה אבל אפשר לשלוח את התשלום דרך האתר עם הקוד שקיבלתם עם ההרשמה או בדואר. בעת מעמד התשלום החודשי צריך להגיש סיכום ובו תקופת זמן ההשכרה, מספר המיטות שהושכרו, ימי ההשכרה ואת הסכום הכולל שהתקבל מהאורח.

לחילופין זה אפילו מומלץ יותר למשקיעים מחו”ל, תוכלו להשתמש בשירותיהן של חברות לניהול נכסים המתמחות בהשכרת נכסים לטווח קצר. הן יעשו בשבילכם כמעט את הכל ויגבו עבור השירות בין 20% ל30% מהרווחים.

קראו כאן עוד על השכונות המומלצות היום להשקעה בפראג

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן