הרובעים השונים בפראג – מאפיינים ואוירה

המבנה המוניציפאלי של פראג

לפראג, עיר הבירה של צ’כיה, יש מבנה מנהלתי-מקומי בעל שניים-שלושה נדבכים, כתלות באזור. בראש עומדת ‘עיריית פראג’ (Magistrát hlavního města Prahy), אשר אחראית לתחבורה הציבורית; איסוף פסולת; כבאות והצלה, פעילויות תרבות, שמירה על אתרים היסטוריים, תפעול גן החיות של פראג ופעילויות אחרות בעלות חשיבות כלל עירונית.

מאז 1990, העיר חולקה ל-56 (מאז שנת 1992 ל-57) מחוזות עירוניים בשליטה מקומית (městské části). כל מחוז אחראי על שימור הפארקים והסביבה, הזמנת ציוד לבתי ספר ולכבאים מתנדבים, חלק מפעילויות התרבות והספורט, פעילות לאזרח הוותיק, חלק מתוכניות הבריאות והרווחה, בתי קברות, איסוף מס בעבור תיוג כלבים וכדומה.

פעילות נוספת של עיריות המחוזות הינה הבעלות, האחזקה ולעיתים מכירה של רכוש ציבורי. נכסים רבים שבעליהם לא אותרו לאחר השלטון הקומוניסטי והיו בבעלות הממשלה – עברו לרשות העיריות והשלטונות המקומיים שניהלו והשכירו אותם לאזרחים. בשנים האחרונות העיריות החלו להפריט ולמכור נכסים אלו אם במכרזים או במכירה לדיירים המתגוררים בהם.

מאז שנת 2001, 57 המחוזות התאגדו ל-22 מחוזות אדמיניסטרטיביים (správní obvody), למטרות ממשלתיות-לאומיות. למחוז עירוני אחד מכל מחוז אדמיניסטרטיבי יש את האחריות לספק שירותים מסוימים בעבור כל המחוז האדמיניסטרטיבי. שירותים אלו כוללים הנפקת רישיונות עסק, תעודות זהות ודרכונים. המחוז העירוני האחראי מקבל את שמו של המחוז האדמיניסטרטיבי אותו הוא משרת. לדוגמא, המחוז העירוני של פראג 19 מספק את השירותים הללו למחוז העירוניים של פראג 19, “Čakovice”, “Satalice” ו-“Vinoř”. תושבי Satalice יכולים לקבל תגית לכלב בשכונתם אך חייבים להגיע ל Kbely, בה נמצא המחוז העירוני של פראג 19, בכדי להוציא תעודת זהות.

גם העירייה הכללית וגם המחוזות העירוניים בוחרים רשויות מועצה וראשי עיר. ראש עיר הבירה של פראג כולה ידוע בשם “פרימטור” (primátor).

מאז שנת 1960 ועד לשנת 1990 פראג הייתה מחולקת לעשרה מחוזות. כיום עדיין משתמשים בעשרת המחוזות הללו לצורכי דיוור ותחבורה, וגם לשם ארגון בתי המשפט ומס הכנסה. לשלטי הרחובות מוסיפים גם את שם אזור המקרקעין (katastrální území), אשר בדרך כלל מכיל את שם העירייה הישן, לפני ההתמזגות לעיר פראג. כך למשל בשלט ב- Kbely יהיה כתוב “Praha 9-Kbely” ולא ” Praha 19″. הסיכוי רב יותר שבשיחה עם תושבי פראג, הם יעשו שימוש בשם המקרקעין האזורי או המחוז העירוני משנת 1960 מאשר בשם המחוז שהגיע לאחר שנת 1990.

מחוזותיה של פראג

פראג 1 – שכונה זו היא לב ליבה של פראג. שם שוכנת גם העיר העתיקה מרובת הסמטאות כולל הרובע היהודי. אזור זה מאופיין ע”י בניינים היסטוריים שכל אחד מהם בעל ייחודיות ואופי משלו. ברובע זה יש אנדרטאות מפורסמות, מרכזים מסחריים ואטרקציות תיירות כגון כיכר השעון, גשר ואצלאב וקתדרלת סנט ויטוס. הנדל”ן בפראג 1 מבוקש ביותר וקשה להשיג שם דירות פנויות למגורים. אם בכל זאת הצלחתם למצוא שם דירה פנויה למכירה או השכרה, קחו בחשבון שהמחירים באזור הזה גבוהים.

פראג 2 – רובע זה מפורסם בגלל שכונת וינוהראדי (vinohrady) שבמזרחו. פראג 2 נמצאת במרחק הליכה ממרכז פראג ומתאפיינת ברשת רחובות קטנים בהם מתנהלים הרבה מחיי הלילה של העיר. ברובע זה קיימים מועדוני לילה, דיסקוטקים, פאבים ומסעדות. מחירי השכירות באזור הינם יחסית יקרים אבל נמוכים יותר לעומת פראג 1. גם כאן הביקוש גדול והנכסים הפנויים – מעטים.

פראג 3 – בשכונת פראג 3 תוכלו למצוא מרכזים עירוניים, את בית הקברות העירוני, מבנים ארכיטקטוניים נדירים ומגוון גדול של חנויות ומסעדות. מחירי השכירות יחסית נמוכים והמגורים באיזור זה מתאימים לבני מעמד הביניים שעובדים במרכז ומבקשים להתגורר בקרבת מקום. השכונה המפורסמת בפראג 3 הינה ז’יז’קוב שלאחרונה מתחילה לקבל צביון בדומה לפלורנטין התל אביבית עם הרבה סטודנטים, ברים שכונתיים ואווירה מיוחדת.

פראג 4 – זהו הרובע הגדול ביותר בפראג הן מבחינת שטח והם מבחינת דיירים. איזור זה מרוחק מעט מהמרכז, אבל רוב השכונות בו קרובות לרכבת התחתית. השכונה הפופולרית ביותר בפראג 4 נקראת “פנקרץ”. השכונה הזו מתחילה להתאפיין כאיזור העסקים והמשרדים החדש ובונים בה כל הזמן פרויקטים חדשים בעיקר לשוק המסחרי, שם נמצא הבניין הגבוה ביותר בפראג “סיטי טאוור” והקניון הפופולרי “ארקדי פנקרץ”.

פראג 5 – בשכונה זו יש מגוון רחב של נכסים למי שמחפש בתים פרטיים למגורים. בדרך כלל הבתים בסגנון מערבי, ברמת גימור מעולה והוא מאוכלס ע”י השכבה הבינונית. שכונת “סמיכוב” מאכלסת משרדי חברות הייטק רבות כמו החברה הצ’כית AVG ועוד חברות בינלאומיות רבות. איזור מפורסם נוסף בפראג 5 נקרא “אנדיאל”.

פראג 6 – במחוז השישי של פראג תוכלו למצוא פארקים גדולים, מדשאות, בנייני משרדים, שגרירויות, קונסוליות ומעונות של דיפלומטים. שכונה זו ממוקמת באם הדרך בין מרכז העיר ושדה התעופה של פראג ולכן רוב אוכלוסיית הזרים מתגוררת שם. בנוסף, בשכונה יש בית ספר לדוברי אנגלית ומחירי השכירות באיזור נחשבים יקרים יותר משאר איזורי העיר (אחרי פראג 1 ופראג 2). בפראג 6 ישנם וילות רבות ושכונות יוקרה. השכונה המפורסמת באיזור היא “דייוויצקה”.

פראג 7 – פראג 7 היא שכונה קטנה יחסית שמורכבת ברובה משני פארקים גדולים -letna ו-stromovka. בשכונה זו יש חנויות, מסעדות והרבה מקומות בילוי. באיזורים מסויימים איכות הבתים נמוכה יותר ולכן המחירים יחסית נמוכים. מי שמחפש בתים לשיפוץ במחירים טובים יוכל למצוא אותם כאן. עם זאת, השכונה נמצאת בנגישות נוחה מאוד לשדה התעופה ולמרכז העיר.השכונה הכי מתפתחת והכי אטרקטיבית מבחינת מחירי נדל”ן היא “הולושוביצה”.

פראג 8 – שכונת קרלין מתאפיינת במשרדים ובתי מלון. מחירי הנדל”ן עלו בשכונה זו במאות אחוזים בעשור האחרון. בחלק הצפוני והמרוחק יותר ניתן למצוא בתים פרטיים במחירים סבירים. לאחרונה נבנות שכונות שלמות של בנייה חדשה בפראג 8 ע”י יזמים ישראלים וזהו בהחלט אזור שיהפוך בשנים הקרובות לאזור מגורים עבור מעמד הביניים החדש עם הרבה זוגות צעירים.

פראג 9 – מפורסמת בזכות שכונת cerni-most. שכונה זו מאכלסת זה לצד זה אוסף של מבנים ישנים ורעועים ובניינים חדשים המציעים דירות למשפחות. לפי שעה, השכונה סובלת מהעדר של חנויות באיזורי המגורים ומהעדר גישה נוחה לרכבת החשמלית. רבים מתושביה משתמשים בשירותי האוטובוס. המטרו שהוארך בשנה האחרונה מגיע עד מרכז השכונה וקניון רחב מימדים שחודש לא מכבר מושך מבקרים רבים מכל האזור.

פראג 10 – האיזור שוכן בסמיכות לשכונת וינוהראדי (Vinohrady) שבפראג 2 ובה נמצאות לא מעט דירות ובתים למכירה למשפחות במחירים סבירים. רוב השכונה סובלת מהעדר גישה נוחה לרכבת התחתית. בפראג, חוסר גישה לרכבת התחתית נחשבת לחסרון שמשתקף מיד במחיר השכירות. שכונה פופולארית ומעניינת בפראג 10 נקראת “ורשוביצה“.

שאלות נפוצות

כמה מחוזות יש בפראג?

החל משנת 2001 בפראג יש 22 מחוזות, כאשר לכל מחוז יש אחריות לאספקת שירותים עירוניים מסוימים (למשל הנפקה של רישיונות עסק, תעודות זהות ודרכונים) ויש לו ראש מחוז ומועצה משלו, אבל הוא כפוף לעירייה שמספקת שירותים עירוניים כמו פינוי אשפה, כיבוי אש ועוד. המשמעות היא שמצד אחד כל מחוז הוא עצמאי, אבל מצד שני הוא מושפע ממה שקורה בעיר פראג כולה.

מהו המחוז היקר ביותר למגורים בפראג?

אזור פראג 1 נחשב לאזור המגורים היקר ביותר בעיר, בעיקר לאור הביקוש הרב מחד וההיצע הנמוך מאידך. במחוז זה נמצא גם רחוב Na příkopě שנחשב לאחד מהרחובות היקרים בעולם. כאן תוכלו לקרוא עוד על הרחוב הזה ולהבין למה הוא כה מבוקש.

מהן השכונות המומלצות להשקעה בפראג?

כמעט כל השכונות בפראג נחשבות מומלצות להשקעה אבל יש כאלה שמתאימות יותר למשקיעים מחו”ל (כמונו), כך שכדאי לעשות אפיון מדויק של צרכים לפני שרוכשים דירה להשקעה בעיר.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן