סקירה היסטורית כללית על צ’כיה

בעולם הגלובלי בו אנו חיים, אנשי העסקים הפועלים במדינות רבות חייבים להכיר את התהליכים היסטוריים כמו גם את התהליכים העכשוויים המתרחשים במדינות אלה. הסיבות לכך הן רבות וביניהן ההבנה כי במדינות רבות להיסטוריה, לתרבות ולהתרחשויות השונות משקל רב המשפיע על דרך החשיבה והפעולה של אזרחי המדינה. במקרים רבים צורת התבטאות והבעת רגשות כמו גם קבלת ההחלטות של איש העסקים המקומי שונה באופן מהותי מזו של איש העסקים הזר רק בגלל רקע והבנה תרבותית שונה. ידע מוקדם של איש העסקים ישפיע במקרים רבים לטובה על ההתנהלות העסקית. לעתים, ידע מוקדם חשוב זה יהווה את ההבדל בין עסקה מוצלחת לעסקה כושלת.

צ’כיה – רקע היסטורי

בתחילת דרכה, צ’כיה הייתה חלק מהממלכה האוסטרו-הונגרית. מיד לאחר מלחמת העולם הראשונה הוקמה צ’כוסלובקיה אשר שטחה כלל גם חלק מאוקראינה של ימינו. במהלך מלחמת העולם השנייה, נכבשה צ’כוסלובקיה על ידי הגרמנים כאשר המעצמות האירופאיות ויתרו לגרמניה הנאצית על צ’כוסלובקיה כחלק מהסכם מינכן (נחתם בין גרמניה, בריטניה, צרפת ואיטליה). הצ’כים נכנעו מיד לנאצים למרות עוצמתו של הצבא הצ’כי (צ’כוסלובקיה הייתה מהמובילות בעולם ביצור כלי נשק). מאז סיום מלחמת העולם השנייה ועד היום מתגלים בעם הצ’כי רגשות מעורבים האם הייתה נכונה ההחלטה שלא להילחם למען חירותם. במהלך המלחמה, תכנן היטלר כי חלק מהעיר פראג יהפוך למוזיאון העם היהודי על מנת לשמר את שאריות המורשת מהעם שהוא תכנן להכחיד. לכן, היטלר החליט שלא להרוס את הרובע היהודי בפראג.

לאחר מלחמת העולם השנייה, צ’כוסלובקיה שמרה על משטר דמוקרטי לתקופה קצרה מאד ובשנת 1948 עבר השלטון לידיים קומוניסטיות. צ’כוסלובקיה נכללה למעשה בגוש המדינות הסובייטיות ונשלטה על ידי ממשל קומוניסטי קשוח אשר קיבל הוראות ממוסקבה ודיכא את העם הצ’כי. בשנת 1968 כאשר הממשל הקומוניסטי בצ’כיה לא ציית להוראות ממוסקבה באופן מלא, נכנסו הרוסים וכבשו את צ’כוסלובקיה. בתאריך 17 בנובמבר 1989 החלה המהפכה אשר החלה כהתקוממות סטודנטים והמשיכה בהתנגדות העם הצ’כוסלובקי כולו ונקראה “מהפכת הקטיפה”. העם הצ’כוסלובקי בראשות ואצלב האוול הצליח לסלק את הרוסים מצ’כוסלובקיה ומאותו הזמן הפכה המדינה לדמוקרטיה (ה-17 בנובמבר הינו יום חג בצ’כיה). נשיאה הדמוקרטי הראשון של צ’כוסלובקיה היה אותו ואצלב האוול, מחזאי וסופר במקצועו ודמות נערצת בקרב העם הצ’כי. למרות השנים שחלפו מאז, נשמרת הטינה בצ’כיה כלפי הרוסים והקומוניזם.

צ'כיה

בשנת 1993 הוחלט להפריד את סלובקיה וצ’כיה לשתי מדינות נפרדות לאחר שהסלובקים טענו כי הם מקופחים על ידי הממשל שישב בעיר הבירה פראג. ההפרדה התבצעה באופן ידידותי והיחסים בין סלובקיה לצ’כיה כיום הינם מצוינים. ההפרדה בין המדינות גרמה לעלייתה ולפריחתה של צ’כיה ולהידרדרות כלכלית של סלובקיה. רבים מהצ’כים טענו כי ההיפרדות נגרמה בגלל פוליטיקאים שחשקו במשרות בכירות בסלובקיה אך אותם פוליטיקאים הם הסיבה לכך שכלכלת סלובקיה מתדרדרת במדרון חלקלק.

צ’כיה היום

במאי 2010 נבחר שלטון חדש בצ’כיה לאחר שנה וחודשיים בו שלט ממשל זמני. הממשלה הקודמת הופלה בעקבות משבר כלכלי שתקף את המדינה. (החוק הצ’כי קובע כי לאחר שנופלת ממשלה בהצבעת אי אמון, ממנים ממשל זמני לכהונה בת שנה אחת עד הבחירות). הממשל הזמני בראשות יאן פישר (פרופסור לכלכלה במקצועו ויהודי מסורתי) זכה לתמיכה רחבה מהציבור והביא לתוצאות יפות למרות המשבר הכלכלי בעולם. בזמן כהונתו, ביקר פישר בירושלים.

ראש הממשלה הנוכחי, פטר נהצ’אס, הוא חבר מפלגת ODS, מפלגה התומכת ברעיון הקפיטליסטי ובעלת אוריינטציה ימנית. בימים אלו, הממשלה מבצעת קיצוצים נרחבים ועמוקים בתקציב הממשלתי ובשכר עובדי המדינה (קיצוץ רוחבי של 10% מהמשכורת) פעולה שגרמה לביקורות רחבות מציבור עובדי המדינה. בנוסף, הממשלה התקינה תקנות נוספות הקשורות במיסוי על מנת להגדיל את ההכנסה לקופת המדינה.

וביחס לישראל, שגריר ישראל בפראג, יעקב לוי טען כי צ’כיה נחשבת לתומכת הגדולה והנאמנה ביותר באירופה למדינת ישראל, תמיכה שעמדה במבחן גם בימים הקשים של מבצעי צה”ל בעזה וגינוי בינלאומי רחב בעולם, צ’כיה תמיד עמדה לימינה של ישראל. קיים לכך גם הסבר היסטורי. הצ’כים רואים בישראל עם אמיץ וגיבור הנלחם על מדינתו בחירוף נפש לעומת הרקע ההיסטורי של צ’כיה בו וויתרו על צ’כוסלובקיה לגרמנים ללא שום התנגדות.

לקריאת עוד מאמרים ומידע מעניין נוסף – לחצו כאן

שאלות נפוצות

מתי צ’כיה הפכה להיות מדינה עצמאית?

צ’כיה הפכה להיות מדינה עצמאית ב-1993 לאחר מהפכת הקטיפה שהפרידה אותה בדרכי שלום מהשכנה סלובקיה. למרות שצ’כיה היא מדינה יחסית צעירה, ההווה שלה מעניין והעתיד הכלכלי שלה מבטיח בהשוואה למדינות אחרות בנות גילה ממזרח אירופה.

מה מיוחד בצ’כיה?

בנוסף לדברים רבים, צ’כיה תופסת את המקום הראשון באירופה במספר הטירות שיש בה. מעל 2000. את חלקם אתם יכולים לרכוש כאן. המחיר שפוי לחלוטין.

איזו שפה מדברים בצ’כיה?

בצ’כיה דוברים צ’כית שנחשבת לחלק מהענף הסלאבי של השפות האינדו-אירופאיות. למרות שרבים מ-11 מיליון תושבי של צ’כיה דוברים גם אנגלית, לא מומלץ לקחת סיכון כאשר מדובר ביחסי מסחר ועסקים. טיפים נוספים לאנשי עסקים בצ’כיה יש פה.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן