יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי וההשפעה הצפויה על הכלכלה והנדל”ן בצ’כיה

הרפובליקה הצ’כית הינה חברה חדשה יחסית באיחוד האירופי. בנוסף לכך, זוהי אחת המדינות החזקות ביותר באירופה מבחינת יציבות כלכלית. למעשה, רבים מכלכלני האיחוד מעריכים שזוהי הכלכלה היציבה ביותר אחרי גרמניה. משום כך, מעניין מאוד להבין כיצד צפויה פרישת בריטניה מהאיחוד להשפיע על הכלכלה והנדל”ן בצ’כיה. האם צפויה להיות השפעה חיובית? האם ההשפעה שאותה חוזים המומחים שלילית? יש הערכות לכאן ולכאן, לרבות אפשרות לרעידת אדמה של ממש, בכלכלת המדינה אם גם צ’כיה תחליט לפרוש.

כלכלה יציבה וחזקה

לא מעט משקיעים, לרבות זרים ואף ישראלים מתעניינים בשנים האחרונות בביצוע השקעות נדלן באירופה. לצד ספרד וערים כמו ברצלונה, גם צ’כיה מהווה יעד מעניין למשקיעים, בעיקר בשל הכלכלה החזקה והיציבה שהצליחה ליצור. מאז הצטרפות צ’כיה לאיחוד האירופי, לפני קצת יותר מעשר שנים, השכילו שרי האוצר וכלכלנים בכירים להוביל את המדינה קדימה בכל הפרמטרים הכלכליים. לפני שמבינים את השפעה פרישת בריטניה מאיחוד, יש לקבל רקע על מצב הכלכלה נכון להיום.

מאזן מסחרי חיובי

מאז ההצטרפות לאיחוד נרשמו השקעות של יותר מעשרים מיליארד אירו מכספי מדינות האיחוד בכלכלה הצ’כית. לצד השקעות ציבוריות נרשמה עליה מתמשכת בתוצר הלאומי הגולמי, עליה שנמשכת נכון לראשית 2016. האבטלה בצ’כיה נמוכה מאוד וגם מחירי הדיור שומרים על רמה טובה וישנה יציבות ועליה מתונה הקורצים למשקיעים. על פי הפרסומים האחרונים כפי שמשתקף למשל באתר הפיננסים focus-economics, אוכלוסיית צ’כיה שעומדת על כעשרה מיליון איש מצליחה ליצר תוצר מקומי גולמי לנפש של כ-15,500 אלף אירו (נכון ל-2015). התוצר הגולמי במדינה עומד על 164 מיליארד אירו, כלכלנים מעריכים שקצב הצמיחה הנוכחי של הכלכלה המקומית עומד על כ-2-4 אחוזים. שיעור האבטלה נמוך יחסית, פחות משבעה אחוזים. היצוא, על פי נתוני 2015 מגיע לרמה של 118 מיליארד אירו בעוד שהייבוא נמוך יותר – ברמה של 111 מיליארד אירו. מדובר במאזן מסחרי חיובי, נתון שמעיד על עוצמת הכלכלה המקומית.

מבחינת נדל”ן בצכיה, הרי ששוק הדיור ממשיך להראות סימנים חיוביים, כאשר מחירי הנכסים הממוצעים ממשיכים לעלות בשלושת הרבעונים האחרונים. בשנה האחרונה עלו מחירי הנכסים בכ-5 אחוזים. על פי נתוני הבנק הלאומי הצ’כי, גם מחירי הדירות החדשות עלו בחודשים האחרונים, אך בשיעור מתון יותר של כ-3 אחוזים. השאלה היא מה יהיה על מחירי הנדל”ן ועל הכלכלה הצ’כית לאור פרישת בריטניה מהאיחוד? האם הזדמנויות נדל”ן ימשיכו לקרוץ למשקיעים הזרים?

נשארים או יוצאים?

על פי פרסומים בעיתונות המקומית כמו גם בעיתונות הבריטית, פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי הביאה לעליה בקולות הקוראים לצעד דומה בצ’כיה. רבים מעריכים כי פרישה שכזאת, שיש מי שמיהרו לכנות אותה Czexit, תהיה הבאה בתור לאחר הצעד הבריטי. אם דבר כזה יקרה, מה צופים לכלכלה המקומית? בדומה לרואי השחורות בבריטניה, שהתנגדו לפרישה, גם כאן יש הצופים עתיד לא מוצלח לכלכלה. עם זאת, כפי שמסתבר לאחר מעשה, יש כבר כלכלנים רבים שרואים את הפרישה הבריטית מאיחוד גם כמפתח כלכלי לשינוי חיובי. האם בריטניה צפויה לאבד את התנופה והעוצמה הכלכלית שלה בין לילה? ככל הנראה שלא. גם צ’כיה, שהוכיחה בשנים האחרונות תבונה פוליטית וכלכלית, תשכיל להתאים את עצמה למציאות, בלי לאבד את התנופה שלה.

חשוב לזכור דבר נוסף – בעתיד הקרוב, לאחר הפרישה הבריטית, צפויות מדינות האיחוד הנותרות לעשות ככל שביכולתן כדי לחזק האחת את השנייה ולשפר את יחסי המסחר ההדוקים גם כך. צ’כיה, בעל שוק מוטה יצוא ועודף מסחרי צפויה להרוויח גם מכך וגם מהעובדה שיתר מדינות האיחוד ירצו להשאיר אותה לצידן ולא לאבד אותה, כפי שקרה עם בריטניה.

מרכז המידע שלנו בעברית

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן