מה עדיף, דירה בבעלות פרטית בצ’כיה או דירה מקואופרטיב?

אם תחליטו לקנות דירה בצ’כיה, אחד הקריטריונים החשובים ביותר שעליכם לשקול הוא איזה סוג דירה אתם רוצים. החוק בצ’כיה מבחין בין שתי צורות של בעלות על דירות – בעלות אישית ובעלות על נכס כחלק מקואופרטיב. להלן הסבר על אופציות הבעלות השונות. היתרונות והחסרונות בכל אחד מהם.

1. הבדלים בצורת הבעלות

בעלות אישית על דירה: כבעלים של דירה, זכות הבעלות שלכם נרשמת במרשם הנכסים. פעם בשנה צריך לשלם מס רכוש על הדירה. אפשר להשתמש בדירה לכל צורך שתבחרו – מגורים, השכרה, מכירה, או כערבות לשם קבלת משכנתא מהבנק. אינכם צריכים לשלם שכירות אבל תצטרכו לשלם עלויות הקשורות לניהול הבניין והשטח. מלבד בעלות על הדירה אתם גם נחשבים לבעלים שותפים של האזורים המשותפים של הבניין ואתם מחויבים להשתתף בעלויות התחזוקה שלהם. הסכום לתשלום מבוסס על היקף החלק שלכם בבעלות המשותפת של הבניין.

נכס בקואופרטיב: במקרה זה אינכם נעשים בעלי הדירה אלא אתם נחשבים לשוכרים, ומאידך אתם הופכים לחברים בישות משפטית – קואופרטיב – שהוא הבעלים של הדירה והוא גם בעל הבית שלכם. מותר לכם להשתמש בדירה (לגור בה) או למכור אותה. אם תרצו להשכיר את הדירה תצטרכו לבקש את רשותו של הקואופרטיב. במקרה שתצטרכו אשראי לשם קבלת משכנתא מהבנק תזדקקו בדרך כלל לנכס נוסף שישמש כערבות. תצטרכו לשלם לקואופרטיב עבור השימוש בדירה. הסכום לתשלום נקבע בישיבה של הקואופרטיב שאתם חלק ממנו.

2. הבדלים בקבלת החלטות

בעלות אישית על דירה: הגוף הקובע בארגון בעלי הדירות הוא ישיבת הבעלים. קבלת החלטות מתבצעת באמצעות הצבעה. משקל הקולות של כל אחד מהבעלים תלוי בחלקו באזורים המשותפים של הבניין. לצורך המחשה, לבעלים של דירת 4 חדרים יש יותר השפעה מאשר לבעלים של דירת חדר.

דירה בקואופרטיב: במקרה של דירות ששייכות לקואופרטיב, הגוף הקובע הוא ישיבת הקואופרטיב. לכל חבר בקואופרטיב קול אחד.

3. הבדלים בנוגע לשיפוצים בדירות

בעלות אישית על דירה: כל עלויות התיקונים של דירה בבעלותכם משולמות על-ידכם. אם תחליטו לשפץ את הדירה לא תצטרכו לקבל רשות מאף אחד.

דירה בקואופרטיב: תיקונים קטנים ועלויות הקשורות לתחזוקה שוטפת מבוצעים על-ידכם. כל השאר מכוסה על-ידי הקואופרטיב. במקרה של שיפוץ הדירה תצטרכו לבקש את רשותו של הקואופרטיב גם אם אתם מוכנים לשלם על השיפוץ בעצמכם.

4. הבדלים באופן מכירת הדירה

בעלות אישית על דירה: תוכלו למכור את הדירה בכל זמן שתרצו מבלי לבקש רשות מאף אחד. תצטרכו לסגור את חוזה הרכישה ולבקש שינוי של הבעלות במרשם הנכסים. אם אתם הקונים, לפני חתימה על הסכם רכישה עליכם לוודא במרשם הנכסים שהמוכר הוא באמת הבעלים של הדירה וגם שלא רשומות שום התחייבויות או זכויות שימוש על הדירה. המוכר מחויב לשלם את המס על העברת בעלות על נכסי נדל”ן.

דירה בקואופרטיב: אי אפשר למכור את הדירה בגלל שהיא רכוש הקואופרטיב אבל אפשר להעביר את הזכויות וחובות החברות שלכם בקואופרטיב הכרוכות בדירה כנגד תשלום. העברה זו לא מותנית בהסכמתו של הקואופרטיב. היתרון במקרה זה הוא שלא צריך לשלם מס על העברת הבעלות.

אז מה עדיף לרכוש? נכס בבעלות פרטית או נכס מקואופרטיב? ובכן, אנו ממליצים כמעט תמיד לרכוש נכסים בבעלות פרטית. לדעתנו היתרונות במקרה זה עולים על היתרונות של נכס בבעלות קואופרטיב. אם ברצונכם לרכוש נכס בצ’כיה נשמח לסייע לכם. צרו איתנו קשר כאן.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן