סיכום שנה כלכלי בצ’כיה – איך היתה 2019?

שנת 2019 באופן כללי היתה טובה לצ’כיה אבל עדיין יש מקום לשיפור. הכלכלה הצ’כית צמחה בשנת 2019 בקצב בריא, שיעור האבטלה במדינה הוא הנמוך ביותר מזה עשרות שנים, צמיחת השכר נותרה יציבה והאינפלציה נותרה בשליטה. 

בנוסף, הגרעון של צ’כיה הסתיים עם גרעון קטן מהצפוי (1.25 מיליארד דולר פחות מהצפוי) – זאת למרות שמדובר בגרעון הגדול ביותר ב-4 השנים האחרונות הודות לעלייה בהוצאות ולירידה בצמיחה.

צ’כיה הפגינה ב-2019 את אחד מביצועי התקציב הטובים ביותר מבין מדינות האיחוד האירופי, כך שמשנת 2014 היא נמצאת בצמיחה כלכלית (ממוצע של 2.5-5.3% בשנה) ובשנת 2016 אפילו היה עודף תקציבי.

הכלכלה הצ’כית, כמו מדינות אחרות במרכז אירופה, שמרה על הצמיחה בשנה האחרונה בזכות ירידת האבטלה, עלייה בשכר וצריכה מקומית יציבה המפצים על האטת הסחר עם אזור אירו חלש יותר.

לפי רוב המדדים, 2019 הייתה שנה טובה למדינה אומר הנגיד לשעבר של הבנק המרכזי הצ’כי מירוסלב זינגר.

מצד שני הוא טוען שלמרות שצ’כיה עקפה כמה מדינות במערב אירופה בכל הנוגע לכוח הקנייה, יש עדיין מקום לשיפור בעיקר בתחום התשתיות. זינגר, כיום משמש ככלכלן הראשי של חברת Generali CEE Holding, רואה במשקפיים ורודים את העתיד הכלכלי של צ’כיה למרות המיתון המתקרב בגרמניה השכנה – השותפה המסחרית העיקרית של צ’כיה. הוא אומר: “אני חושב ש-2019 הייתה שנה טובה מאוד מבחינת הכלכלה בצ’כיה. יש לנו את שיעור האבטלה הנמוך ביותר של המדינות המתועשות. בצ’כיה כמו בכל ה- OECD הצמיחה הכלכלית הייתה יציבה. קשה למצוא בזה משהו שלילי”.

לדבריו הצריכה המקומית על רקע העלייה בשכר צריכה להיות התחלתה של מגמה כלכלית חיובית. אלא אם יקרה אירוע חיצוני כלכלי גדול, למשל מלחמת סחר בין ארה”ב לסין. צ’כיה כיום היא המדינה המתועשת ביותר במרכז אירופה, אבל כוח הקנייה בה גדל בעיקר כי אזור מערב אירופה (למשל מדינות כמו ספרד) קפא על שמריו.

במונחים ריאליים, כוח הקנייה של צ’כיה עלה פי שתיים וחצי מאז 1989 – השנה בה המדינה אימצה גישה של כלכלת שוק סטנדרטית, גם אם היא מכוונת מאוד לייצור ולתעשיית הרכב. מבחינת זינגר המפתח לסגירת הפער בטווח הרחוק הוא לבצע השקעות בתשתיות, מה שלדבריו היה אמור לקרות מזמן: “אני זוכר שכשפרסמתי מצגות למשקיעים זרים לפני כעשרים שנה, יכולנו לומר שהיתרון של צ’כיה היה שיש לנו את התשתית הטובה ביותר של כלכלות השוק החדשות. כיום, אנו בהחלט לא יכולים לומר זאת. הסלובקים והפולנים עקפו אותנו”.

בתחום התשתיות

הוא ממשיך ואומר: “אנו סובלים ממערכת שבונה תשתיות בקצב איטי ומרגיז. נהנינו 10 שנים מריבית מינימלית ומבנייה במינימום שחיתות, אבל פספסנו לחלוטין את ההזדמנות”. הוא נותן כדוגמה עובדה אחת – הנסיעה מפראג לערים אחרות בצ’כיה מהירה יותר ברכבת ולא ברכב, לא בגלל קיומה של רכבת מהירה אלא בשל העדרה של תשתית תחבורתית ראויה.

בתחום הנדל”ן

סוגיה דחופה נוספת הוא המחסור בדיור בר השגה. בחמש השנים האחרונות מחירי הדירות החדשות בפראג עלו ב-80 אחוז ודמי השכירות ב-42 אחוזים. הבעיה העיקרית היא שדירות חדשות לא נבנות במספרים שעומדים בביקושים, אמר זינגר.

בשנת 2019, הצ’כי הממוצע הוציא מעל רבע מהכנסותיו על דיור, כאשר דמי השכירות עלו מהר יותר מהשכר. עלות הדיור והמזון, שמהווים את ההוצאה השנייה בגודלה עבור מרבית המשפחות, עלתה ביותר משבעה אחוזים. כצפוי, המגמה הזו עוד צפויה להמשיך ואם אתם רוצים לנצל את חלון ההזדמנויות הזה ולהשקיע בנדל”ן בצ’כיה, נשמח לעזור לכם.

מה צופן העתיד?

משרד האוצר הצ’כי צופה שההאטה במשק תרד ל-2% ב-2020 לעומת 2.5% ב-2019, בעיקר כי ההכנסות ממיסים היו נמוכות מהצפוי ב-2019 (כ-11 מיליארד קרונות צ’כיות מתחת ליעד השנתי) וצפויות להיות כאלו גם ב-2020.

בשנת 2021 משרד האוצר מתכנן גרעון גדול מהרגיל, בעיקר כדי לאפשר למדינה תמרונים תקציביים במידה ותהיה החלשות כלכלית.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן