״צ’כיה היא ידידתה הטובה ביותר של מדינת ישראל בכל אירופה”. כך התבטא ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בפגישה עם עמיתו הצ׳כי מר פטר נצ׳אס במהלך ביקור ממשלת ישראל בפראג.
שרי ממשלת ישראל וצ’כיה כמו גם ראשי הממשלות של ישראל ושל צ׳כיה נפגשו בחודש מאי 2012 בפראג בפגישה מיוחדת ומרגשת אשר המחישה את הקשר מיוחד בין המדינות. במהלך הביקור שנמשך יומיים נחתמו מספר הסכמים במספר תחומים בין המדינות.
תוכן עניינים
מי נפגש עם מי בביקור בצ’כיה?
בנוסף לבנימין נתניהו שנפגש בפראג עם עמיתו מר פטר נצ׳אס ראש ממשלת צ’כיה, השתתפו בביקור גם שר החוץ הישראלי מר אביגדור ליברמן, שר התמ״ת שלום שמחון, שר המדע והטכנולוגיה פרופסור דניאל הרשקוביץ, שר התקשורת והרווחה מר משה כחלון, שר התחבורה מר ישראל כץ, שר השיכון והבינוי מר אריאל אטיאס ושרת התרבות והספורט הגב׳ לימור לבנת.
השרים נכחו יחד עם עמיתיהם הצ׳כיים בישיבת ממשלה משותפת שכללה גם את שר החוץ הצ׳כי מר קרל שורצנברג (אוהד ידוע של מדינת ישראל), שר המסחר והתעשייה מר מרטין קובה, שר החינוך פרופ׳ פטר פיאלה, שר העבודה ירמיר דרבאק, שר התחבורה מר פבל דובאש, השר לפיתוח איזורי קמיל ינקובסקי ושרת התרבות הצ׳כית הגב׳ אלנה הנקובה.
פגישת שרי החוץ
הפגישה המשותפת בין שרי החוץ משתי המדינות כללה חילופי דעות בין השרים בנושאים כלכליים ופוליטיים הנוגעים לישראל וצ׳כיה. הם גם דנו בהשלכות המצב הכלכלי והמשבר הנוכחי על אירופה וגם על המצב הכללי במזרח התיכון. השר אביגדור ליברמן הזמין את מר קרל שוורצנברג לפגוש את ארבעת הישראלים זוכי פרס נובל אשר הגיעו לפראג בסוף חודש מאי 2012. כמו כן נחתמה הצהרה משותפת בקשר ליחסי ישראל וצ’כיה.
פגישת שרי התעשיה והמסחר – “אנו נתמוך בכל עסק שיגיע מישראל בכל האמצעים העומדים לרשותינו”
שר התמ”ס הצ’כי מר מרטין קובה הצהיר בפגישה המשותפת עם מקבילו הישראלי השר שלום שמחון כי “לצ’כיה יש עניין מוגבר בנסיון שהצטבר בישראל בפיתוח המסחרי של מדעים כמו גם בפיתוח של הגישה של רשויות המדינה ומערכות התמיכה בחברות קטנות ובינוניות ובמיוחד חברות סטארט אפ” בנוסף הצהיר “כי אנחנו מוכנים לתמוך בכל עסק אשר מגיע ממדינת ישראל בכל הכלים שעומדים לרשותנו”.
היחסים הכלכליים בין ישראל לצ’כיה נמצאים בשיאם וממשיכים לצמוח מאז הקמת הרפובליקה הצ’כית בשנת 1993. הסך הכולל של המסחר המשותף בין המדינות בשנת 2011 עמד על 911 מליון דולר. מדינת ישראל עומדת כיום במקום החמישי בהיקף ובגודל המסחר עם צ’כיה מבין המדינות שמחוץ לאיחוד האירופי, דבר זה ממקם את ישראל למדינה החשובה ביותר מבין מדינות המזרח התיכון ביותר עבור צ’כיה מבחינה כלכלית.
פגישת שרי התחבורה – הסכם תעבורה אווירי חדש
שר התחבורה הצ’כי מר פבל דובש ועמיתו הישראלי השר ישראל כץ חתמו על הסכם המשנה את הסכמי התעבורה האווירית שנחתמו בין המדינות בשנת 1991. “המטרה העיקרית של הסכם זה היא להוסיף ולפתח את לוח הטיסות הקיים כיום בין המדינות. מר דובש הוסיף כי הגמישות והנגישות לשוק התחבורה האווירית בין המדינות הינו מאפיין חשוב בהסכם החדש.
לאחר מכן שני השרים ערכו נסיעה משותפת ברכבת העירונית החשמלית (דגם T15 החדש של חברת סקודה הצ’כית) אשר נבחן בימים אלו כמועמד לשימוש בפרויקט הרכבת הקלה בתל אביב.
פגישת שרי החינוך
שר החינוך והספורט הצ’כי מר פטר פיאלה ערך פגישה עם שר המדע והטכנולוגיה פרופ’ דניאל הרשקוביץ. בין נושאי הפגישה שוחחו השרים על שיתוף פעולה בפיתוח המדעים וכמו כן הם הביעו שביעות רצון מתוצאות הכנס לשיתוף פעולה מדעי ישראל-צ’כיה שהתקיים בחודש פברואר 2012 בירושלים. בכנס זה נידונו נושאים מגוונים החל ממחקרים רפואיים בנושאי מחלות במערכת העצבים וכלה במחקר ופיתוח בתחום התכנות והמחשבים.
כמו כן עלה שיתוף הפעולה המוצלח בפרוייקט גשר/מוסט אשר מקדם מחקר ושיתוף פעולה בתחומים שונים כאשר בחודש מאי 2012 הוכרזו הזוכים בפרוייקט ונערך כנס בנושא.
ידידות אמיצה בין צ’כיה ומדינת ישראל
הביקור והפגישות המשותפות בין הממשלות מעידים על יחסים חמים וקרובים בין מדינת ישראל וצ’כיה. שתי המדינות מזמינות ומקדמות עסקים, מחקרים, אקדמאים ואזרחים פרטיים להיות שותפים לקשר המיוחד במינו בים ישראל לצ’כיה. ההכרזות על שיתוף הפעולה ותמיכה במחקר ופיתוח הינו מאד משמעותי בימים אלו מכיוון והממשלה הצ’כית הכריזה על צמצומים בעקבות המשבר הכלכלי ומקדמת רק השקעות העוסקות במחקר ופיתוח של טכנולוגיה ומדעים.
הקשר ההיסטורי בין פראג לעם היהודי
עם סיום הביקור הרשמי ערך ראש הממשלה בנימין נתניהו ביקור ברובע היהודי העתיק בפראג כמו כן הוא נכנס עם שרי הממשלה לבית הכנסת העתיק בפראג הנקרא אלט-נוי (חדש -ישן) ואמר תפילת קדיש על אביו שנפטר שבועות ספורים טרם מועד הביקור בפראג – גורמים בשגרירות שליוו את הביקור בבית הכנסת אמרו כי ראש הממשלה התרגש מאד בביקור היסטורי זה.