הכל על ועד בית בצ’כיה

רוב בעלי הבית בצ’כיה משלמים כל חודש סכום קבוע שנקרא בתרגום חופשי “קרן תיקונים” (“fond oprav” בצ’כית). לפי החוק, זוהי חובת בעלי הבית (ולא השוכרים) לשלם את דמי התחזוקה לקרן התיקונים של הבניין. כסף שנותר לאחר זמן בקופת הקרן משמש בהמשך לתחזוקה של המבנה ושיפורים כגון מעלית חדשה, שיפוץ או החלפה של גג הרעפים, שיפוץ החזית, שיפור הבידוד של המבנה – שחוסך בהוצאות ההסקה או חלונות חדשים. לפני שאתם מחליטים לקנות דירה או בית בצ’כיה כדאי לברר שלושה דברים שנוגעים לתשלום דמי התחזוקה.

מהו הסכום החודשי של ועד בית בצ’כיה?

הסכום הכולל החודשי לדירה מורכב מחשבונות המים, החשמל, הגז, פינוי זבל, ניקיון החללים המשותפים ותשלום נוסף עבור ניהול הבניין ודמי התחזוקה. התרומה של כל דירה לקרן התיקונים מחושבת באופן יחסי לפי שטח הדירה. דמי התחזוקה צריכים להיכלל במחיר השכירות. אם דמי התחזוקה גבוהים מדי הרי שמלאכת השכרת הדירה במחיר ריאלי תהפוך לקשה יותר והתשואה של המשקיע תהיה נמוכה. לכל בניין בצ’כיה יש תכנית תחזוקה משלו, ומכאן שדמי התחזוקה שונים מאוד בין בניין לבניין. באופן כללי, אפשר לומר שהתעריפים משתנים כתלות בסוג הבניין. לפי דברי מומחים בתחום, כלל אצבע מדבר על כך שתעריף דמי התחזוקה לבניינים ישנים שנבנו מפאנלים (בדומה לבנייה טרומית בישראל) הוא 30 קרונות/מ”ר ולבניינים שנבנו מלבנים (מאפיין את הבניה הקלאסית של המאה הקודמת) התשלומים בד”כ הם כ – 25 קרונות למטר רבוע של דירה.

הסכום המופקד כל חודש קבוע בדרך כלל אך הוא יכול להשתנות. במקרה כזה הוא מותנה באישורם של כל בעלי הבתים שמתקבל באסיפת בעלי הבית. לעיתים ישנם עודפים בקופה ואז מוחלט להוריד בסכום, לעומת זאת, כאשר צפויות הוצאות מיוחדות כמו גג שדורש שיפוץ או התקנת מעלית מחליטים להעלות את הסכום.

מה מצבה הכספי הנוכחי של קרן התיקונים של ועד הבית?

לבנים

רצוי מאוד להבין מה היתרה שקיימת בחשבון קרן התיקונים של הבניין. פתאום, דירה בבניין לא אטרקטיבי עשויה להיות השקעה מעניינת כשמסתבר שנצברו מספיק כספים בקרן התיקונים והבניין עומד לפני שיפוץ כולל. מקרה הפוך הוא דירה בבניין שנראה חדיש לגמרי אבל מסתבר שאין מספיק כסף בקרן התיקונים אפילו לממן תיקון של צנרת שנסתמה. תרחיש אחר הוא בניין שנראה על פניו כמשופץ וחדיש אך מסתבר שלשם כך נלקחה הלוואה ענקית שלא שולמה עד כה ושצריכה להיפרע על ידי הבעלים בשנים הקרובות ולכן העלויות של התשלום החודשי עלולות להיות גבוהות.

איך הקרן מנוהלת ומהי תכנית ההשקעות הצפויה בעתיד?

יש לבדוק את ההיסטוריה של הבניין ולראות אם הניהול שלו בוצע כהלכה. לדוגמא, חשוב יותר לתקן גג שבור מאשר לחדש את החזית בבית לבנים. יחסים טובים בין בעלי הדירות גם הם מאוד חשובים לניהול היעיל של הבניין. ועד בית שאינו מסוגל להגיע להחלטות הגיוניות מהווה איום לעתידו של הבניין.

למרות שההיגיון אומר שתשלומים גבוהים מדי לקרן התיקונים עלולים לגרום לכך שההשקעה תהפוך ללא אטרקטיבית, בעלי הדירות, מצד שני, לא רוצים להיות מופתעים מהוצאות בלתי צפויות ביום בהיר אחד ולכן משקיעים יותר בקרן התיקונים. בנוסף, תחזוקת הבניין משפיעה ישירות על ערכה העתידי של הדירה. את כל מערכת השיקולים הללו יש לקחת בחשבון בעת קניית דירה בפראג.

לסיכום, אם ברצונכם לקנות דירה בפראג או בצ’כיה, נשמח לתת לכם מניסיוננו הרב וללוות אתכם בתהליך. יש מגוון רחב של שיקולים שיש לקחת בחשבון בעת קניית דירה בארץ זרה – ולשם כך אנו קיימים. לתת לכם מענה מקצועי, יעיל, ברור, בעברית ושמתבסס על שנים של ניסיון בשוק הצ’כי. צרו איתנו קשר כאן.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן