לפי אתר החדשות הצ’כי Ihned.cz‘ הבנק המרכזי הצ’כי עומד להדק את מדיניותו בתחום המשכנתאות. על פי אתר החדשות מספר בנקים בצ’כיה אישרו שהם מצפים לתקנות חדשות מהבנק המרכזי. תקנות אלו צפויות להתפרסם באמצע חודש יוני 2018 ולהפחית את תקרת המשכנתאות בהתאם לגובה ההכנסה.
אישוש לטענה זו התקבל ע”י נגיד הבנק הצ’כי המרכזי Jiří Rusnok. לטענתו המשכנתאות מהוות כ-60% מסך ההלוואות למשקי בית בצ’כיה (עלייה של 50% יחסית לשנתיים הקודמות), כך שהמשמעות אחת – לוקחי המשכנתאות הצ’כים עושים זאת מעבר ליכולתם הכלכלית.
במידה וזה נכון – המשמעות אחת – קניית בית או דירה בצ’כיה עומדת להיות יותר קשה לצ’כים מאשר בעבר. כמוסיפים לכך את מחירי הנדל”ן הגבוהים המשימה הופכת לכמעט בלתי אפשרית. התקנה אמורה לפגוע בכשליש ממבקשי המשכנתאות מסיבה אחת – ההחזר על המשכנתאות לא יוכל לעבור את סף 40% מההכנסה החודשית.
לדוגמה, כיום צ’כי שמרוויח 23,000 קרונות צ’כיות בחודש יכול לקבל משכנתא בגובה מקסימלי של 3,000,000 קרונות שתיפרס על 25 שנה. לפי התקנות החדשות אותו אדם יוכל לקבל משכנתא בגובה מקסימלי של 2,000,000 קרונות צ’כיות.
בנוסף, הבנק המרכזי הצ’כי צפוי להגביל את ההלוואות לסכום של עד פי 8 מההכנסה השנתית. המטרה של תקנות אלו היא אחת – לרסן את ההלוואות שנלקחות בסכומים שעולים על ההכנסה החודשית, כך שהן אמורות לפגוע בעיקר באזורים שבהם השכר הממוצע נמוך מהשכר המקובל בפראג או בברנו.
תקנות אלו הן מימוש של ההמלצות שניתנו לצ’כיה ע”י קרן המטבע הבינלאומית בחודש מאי. וצ’כיה לא לבד – תקנות מסוג זה הפכו לסטנדרט בבנקים מרכזיים אחרים באירופה ובעולם כולו. אמנם הבנקים בצ’כיה מעדיפים שהבנק המרכזי יעלה את הריבית מאשר את התקנות מהסוג הזה, אבל זאת לא הפעם הראשונה שהבנק המרכזי הצ’כי מתערב בתחום המשכנתאות.
בפעם הראשונה זה קרה בסתיו 2016 אז הגיע מספר המשכנתאות שניתנו ע”י הבנקים לשיאן. בחודש אפריל 2018 הוציא הבנק המרכזי הצ’כי שתי תקנות חדשות: גובה המשכנתא לא יעלה על 90% מערך הנכס ומשכנתאות אלו יינתנו רק ל-15% מהלווים.
תקנות אלו גרמו לתוצאה אחת – מספר האנשים בצ’כיה שביקשו לקחת משכנתא ירד בחודשים האחרונים. עם זאת, מספר זה לא ירד באופן דרמטי ויש חשש שייגרם מיתון כלכלי בגלל בעיות בהחזרי המשכנתא, בעיקר בקרב בעלי הכנסות נמוכות. לכן, צפוי גם שלתקנות אלו תהיה השפעה ושמספר המשכנתאות וההלוואות למשקי בית יקטן ב-2018 וב-2019.
עם זאת, טענות לגבי זעזוע פוטנציאלי במשק כולו הן כנראה מוגזמות וכלכלת צ’כיה ממשיכה להיות חזקה. המשכורות עולות באופן קבוע (כיום הן גבוהות ב-35% יחסית לאלו שהיו לפני המשבר הכלכלי), האבטלה נמוכה והמדיניות הכלכלית הצ’כית זוכה לשבחים כבר שנים רבות. יתרה מזאת- הצפי הוא שהתקנות אלו יתרמו לכלכלת צ’כיה וירסנו את הסיכונים האפשריים. התקנות האלו אינן סותרות את המצב הכלכלי הנוכחי בצ’כיה אלא צופות את המצב בעתיד. לדברי נגיד הבנק המרכזי הצ’כי “המצב הכלכלי בצ’כיה לא צפוי להשתנות בקרוב, אבל במידה ששיעורי הריבית או האבטלה יעלו, אנחנו רוצים להבטיח שמשקי הבית לא ייתקלו בבעיות שעלולות להשפיע על המשק כולו”.
חושבים על השקעה סולידית בצ’כיה? נשמח לעזור