למתבונן מהצד נראה לעתים כי ערים שונות באירופה מציעות מגוון רחב יותר של שירותים למתגוררים במקום ולתיירים. אולם מבט מקרוב מעלה כי במקרים רבים ישנו דמיון רב בין ערים אירופיות שונות לבין תל אביב. אחת הערים האירופיות בעלות הדמיון הרב ביותר לתל אביב היא פראג – בירתה ההיסטורית של הרפובליקה הצ’כית.
דו”ח חדש של ה-OECD (האיחוד האירופי) הנוגע באיכות החיים בערים שונות ברחבי אירופה התפרסם לא מכבר. הבאנו לפניכם את עיקרי הדברים הנוגעים לדמיון בין פראג לתל אביב. אם תרצו לעיין בדו”ח המלא לחצו כאן.
תוכן עניינים
מספר נקודות להשוואה בין שתי הערים
רמת השכלה
רמת ההשכלה הממוצעת של התושבים הן בפראג והן בתל אביב היא מהגבוהות במדינות ה-OECD. מבחינת הניקוד, זוכה ההשכלה לעשר נקודות מתוך עשר אפשריות. אוניברסיטת קארל, יחד עם עוד אוניברסיטאות ומכללות שונות בפראג, מעמידות אותה בשורה הראשונה של הערים בעלות ההשכלה הטובה ביותר באיחוד. תל אביב, העיר ללא הפסקה, איננה נופלת מפראג בעניין זה. אוניברסיטת תל אביב נמנית עם האוניברסיטאות הטובות בעולם והוציאה, ומוציאה מקרבה חוקרים בעלי שם. בתל אביב פועל גם מספר גדול של מכללות אקדמיות. העובד הממוצע בשתי הערים הוא בעל השכלה תיכונית ומעלה.
רמת השירותים והנגישות שלהם
גם בעניין זה, ישנו דמיון רב בין תל אביב לפראג. רמת הנגישות של השירותים הציבוריים בפראג זוכה לניקוד המחמיא של 7.9 מתוך 10 נקודות אפשריות (בתל אביב הניקוד גבוה מעט יותר). הנגישות של השירותים כאמור מקלה הן על תושבים מקומיים והן על תיירים. מדבר בשירותים עירוניים שונים כמו גם שירותי בריאות ונופש. רמת השירותים הגבוהה בפראג ובתל אביב, תומכת בהפיכתן של הערים הללו לידידותיות לתיירים ולמשקיעים כאחד.
רמת תעסוקה
פראג ותל אביב כאחת מתאפיינות ברמת תעסוקה גבוהה ורמת אבטלה נמוכה מאד. אחוז המועסקים בגילאי העבודה הוא גבוה מאד ועומד על יותר משבעים ושישה אחוזים. אחוז המובטלים בפראג עומד על מעט יותר משלושה אחוזים, נמוך מאד בהשוואה לכל עיר אחרת באיחוד האירופי. בתל אביב, אחוז המועסקים שווה לזה שבפראג. אחוז האבטלה, לעומת זאת, גבוה יחסית ועומד על קצת יותר מחמישה אחוזים. זהו עדיין אחוז נמוך מאד.
בריאות
מדינת ישראל נמנתה מאז ומעולם עם המדינות שמתקיימת בהן מערכת בריאות טובה, ואפילו טובה ביותר. בנושא הזה, תל אביב מדורגת גבוה מאד באיחוד האירופי וודאי שגם יחסית לפראג. תל אביב מדורגת בין 14 המדינות הטובות ביותר באיחוד האירופי, מה שהופך אותה לבטוחה מאד לתייר. פראג, לעומתה, נמצאת בשליש התחתון, יחד עם מדינות נחשלות יותר מהבחינה הזאת. הבריאות היא הגורם שבו מתקיים ההבדל המשמעותי ביותר בין פראג לתל אביב.
הכנסה פנויה ומגורים
מבחינת רמת ההכנסה, נמנית פראג עם המקומות היותר טובים ברפובליקה של צ’כיה. עם זאת, בהתייחס לשאר מדינות האיחוד האירופי, עומדת רמת ההכנסה הממוצעת בפראג בחציון התחתון. (בין 44 המקומות התחתונים).
רמת ההכנסה הפנויה לנפש בפראג לשנה עומדת על קצת יותר מחמישה עשר אלף דולר – כ-1,250 דולר בחודש. בתל אביב עומדת ההכנסה הפנויה לנפש על כאלף דולר בלבד בחודש. נתון זה מסביר את היתרון הגלום בהקמתם של מרכזי שירות טלפוניים בפראג, מוקדי שירות ותמיכה וכל פונקציה שדורשת כוח אדם איכותי וזול. ענקית האינטרנט אמזון לדוגמה, עשתה זאת במהלך 2015.
מס’ חדרים לנפש
בשתי הערים, הן פראג והן תל אביב, ישנו מחסור בדירות למגורים. המחסור בולט בעיקר על רקע עודפים בערים אחרות באירופה. הביקוש לדירות בפראג ובתל אביב כאחד הוא גבוה, מה שהופך את שתי הערים הללו ליעד מאד אטרקטיבי להשקעה נדלני”ת.
ישראלי המתגורר בתל אביב, אם יגיע לפראג, ימצא שהוא נמצא במקום דומה מאד לתל אביב. הדמיון נוגע הן לתנאי המגורים והן לאפשרויות ההשקעה. פראג, כמו תל אביב, היא עיר שנכסי דלא ניידי נחטפים בה. אלא שהשקעה בפראג עשויה להניב תשואה גבוהה יותר עקב מימון גבוה מאוד שניתן לקבל מהבנקים שם ובתנאים אטרקטיביים הרבה יותר מאשר בתל אביב.