בית העלמין היהודי בפראג הופך לדיגיטלי

בית העלמין היהודי בפראג נחשב לאחד לבית העלמין העתיק באירופה ולאחד מהחשובים והבולטים ביבשת. בית העלמין אף נבחר ע”י מגזין Forbes Traveler לאחד מעשרת בתי העלמין המפורסמים בעולם. בית העלמין, המתוחזק על ידי הקהילה היהודית בצ’כיה נמצא בשכונת ז’יזקוב בפראג 3 בשולי שכונת יוזפוב שהיוותה את הרובע היהודי. הפופולריות של בית הקברות גורמת להתעניינות רבה בו והוא הולך בקרוב להתאים את פניו למאה העשרים ואחת.

הנסתר רב על הגלוי

הקבורה במקום החלה בשנת 1439 והוא היה בשימוש כ-300 שנה עד שנת 1787. עם זאת, ייתכן ובית העלמין היה בשימוש עוד קודם כי הוא כולל כ-12 שכבות של קברים. הקבורה בשכבות נעשתה עקב מחסור במקום ולכן מספר הקברים במקום הוא מוערך בלבד: כ-100,000 קברים שמתוכם רק כ-12,000 גלויים לעין.

פופולריות וסגולות רפוי

בשנת 1995 בית העלמין היהודי בפראג הוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו. בית העלמין מושך אליו אלפי מבקרים בשנה ונחשב לאחד מבתי העלמין הפופולריים באירופה. אחד הקברים המפורסמים הוא קברו של המהר”ל מפראג שמיוחסות לו סגולות רפוי. מסיבה זו אנשים מדליקים נרות על הקבר ותוחבים בין סדקיו פתקים עם בקשות.

כיום בית העלמין היהודי הוא חלק ממתחם המוזיאון היהודי בעיר פראג והכניסה אליו בתשלום. עם זאת, אין אפשרות לרכוש כרטיס כניסה נפרד לבית העלמין אלא רק במסגרת כרטיס משולב. בית העלמין פתוח לקהל כל יום מ-09:00 עד 18:00 (מלבד שבתות וחגים) ויש בו שני מסלולי הליכה: מסלול אחד מותאם לחורף ומסלול אחד מותאם לקיץ.

בית העלמין “זכה” לאזכור בספר האנטישמי הידוע “הפרוטוקלים של זקני ציון”. לפי הספר זקני ציון התכנסו פה בסתר ופה נרקמה התוכנית היהודית להשתלטות על העולם. מבקר אמיתי אחר שהיה במקום הוא אלברט איינשטיין שנהג לבוא לפה להתבודד ולקבל השראה. מי יודע אולי תורת היחסות נולדה דווקא במקום שקשור למוות?

העבר קם לתחייה – בית הקברות הופך לדיגיטלי

בקרוב ניתן יהיה לבקר במקום גם באופן מקוון הודות למאגר מידע דיגיטלי אינטרנטי. מאגר מידע זה ירכז את שמות כל הנקברים במקום ויאפשר לדעת מי נקבר בו . למעשה, בשל הקבורה בשכבות, יהודים רבים בעולם כלל לא יודעים שבני משפחותיהם קבורים כאן. בנוסף, מאגר המידע יספק מידע גנאלוגי וקהילתי כי רוב הקברים בפראג מכילים מידע משפחתי רב.

הקמת מאגר המידע הדיגיטלי תאפשר לבית העלמין היהודי העתיק באירופה לקום לתחייה. התקווה היא שמאגר המידע תחשוף את השכבות של בית העלמין ויפתור את החידות שלו: יגלה את גילו המדויק של בית העלמין העתיק באירופה ואת מספר הנקברים בו. באופן הזה מקווים לשחזר אחורה 300 שנה ואולי אפילו יותר של הקהילה היהודית בפראג.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן