שוק הנדל”ן בצ’כיה נהנה מיציבות כלכלית ברמת המאקרו ולכן הוא מעניין לא מעט משקיעים. לפניכם סקירה קצרה לגבי שוק הנדל”ן בצ’כיה ותשובה לכל השאלות שמעניינות משקיעים, לרבות חסמים אפשריים, תנאי מימון ועוד.
המצב הכלכלי בצ’כיה ברמת המאקרו הוא סיבה לגאווה, כי בשנים האחרונות כלכלת צ’כיה צומחת בכל שנה בכ-3% והצפי הוא שהמגמה תמשיך בשנים הבאות. הקרונה הצ’כית שהיא המטבע המקומי שומרת על יציבות למרות שבאפריל 2017 בוטלה הצמדת המטבע לאירו. בנוסף, משנת 2016 ואילך צ’כיה נהנית משיעור האבטלה הנמוך באירופה.
תוכן עניינים
הנדל”ן בצ’כיה
שוק הנדל”ן בצ’כיה מושפע מהמצב המאקרו-כלכלי במדינה ולהוכחה – היקף עסקאות הנדל”ן במחצית הראשונה של 2017 שבר שיאים והגיע לסך 2.1 מיליארד יורו. התחזית היא שמצב זה יימשך הודות לריביות הנמוכות, שיעורי תעסוקה גבוהים ושערי היוון גבוהים בנכסי יוקרה, כך שההשקעה בנדל”ן הופכת לכדאית במיוחד אל מול אפשרויות השקעה אחרות.
נדל”ן למגורים
החסם המרכזי בתחום הנדל”ן בצ’כיה הוא ההיצע הנמוך של נדל”ן למגורים בעיקר בשכונות המומלצות של פראג. למרות שהביקוש לנדל”ן למטרות מגורים עולה מדי שנה, כמות התחלות הבנייה נחשב לנמוכה מסיבה אחת – תהליך קבלת האישורים לבנייה חדשה בצ’כיה נחשב לארוך במיוחד. למשל, כמות התחלות הבנייה ב-2016 הייתה נמוכה ב-15% ממספר אישורי הבנייה.
נדל”ן מסחרי
גם בתחום הנדל”ן המסחרי (משרדים וקניונים) השוק הצ’כי משגשג, למשל תפוסת המשרדים בפראג עומדת על מעל 90% (השיעור הגבוה מאז 2008) והקניונים ממשיכים להיות יעד נדל”ני מבוקש. עם זאת, גם בתחום הנדל”ן המסחרי התחלות הבנייה מעטות והביקוש עולה על ההיצע.
מימון בנקאי ומשכנתאות בצ’כיה
לפי סקר של KPMG Property Lending Barometer, המימון לנדל”ן נשאר יציב בשנים האחרונות. לפי ממצאי הסקר, בתחום הנדל”ן בצ’כיה שיעור ההלוואות בסיכון שווה לשיעור בגרמניה ובסקנדינביה.
יתרה מזאת, הבנקים בצ’כיה מאפשרים לקיחת הלוואות במטבע זר, בעיקר באירו. בנוסף, לפי ממצאי הסקר עולה שהבנקים הצ’כים מבקשים יחס של עד 70% מבחינת LTV, מאפשרים יחס חוב של לפחות 1.2% ומעניקים הלוואות נדיבות לנכסים מניבים, למשל 2.22-2.68 אחוזים למשרדים, 2.26-2.6% לנדל”ן מסחרי אחר ו-2.4-2.73% לנדל”ן לוגיסטי.
מי משקיע בנדל”ן בצ’כיה
רוב המשקיעים בנדל”ן בצ’כיה הם משקיעים זרים (כ-70%), כאשר המשקיעים הגרמנים שומרים על שיעורם הגבוה וכן נרשמת עלייה משמעותית מצד משקיעים אירופאים, אמריקאים ואסייתים. גם חברות ישראליות רבות פועלות בשוק הנדל”ן בצ’כיה (בעיקר בתחום של בניית דירות ופרויקטים) שמממשות את הפוטנציאל של נכסים שנרכשו לפני המשבר הכלכלי של 2008.
חושבים על רכישת נכס להשקעה בפראג? דברו איתנו