סיכום שנת 2022 מבחינה כלכלית במזרח אירופה ובצ’כיה

גרף מניות

לפי סוכנות הידיעות בלומברג, שנת 2022 הייתה רעה לכל הכלכלות במזרח אירופה. המדינות הגדולות באזור (מלבד רומניה) דיווחו על נסיגה כלכלית בסוף 2022 וחלקן אף חוו מיתון.

החשודה המיידית היא המלחמה באוקראינה, מה שגרם למדינות מזרח אירופה לקלוט פליטים ולהקפיץ את מחירי המזון והאנרגיה בעקבות הפלישה הרוסית.

כשמוסיפים לכך את האינפלציה שעלתה לרמה הגבוהה ביותר ב-2 העשורים האחרונים, את הריביות הגבוהות ואת העיכובים בשרשרת האספקה בגלל המלחמה באוקראינה התוצאה היא צמיחה שלילית.

הצמיחה השלילית במדינות אלו הפתיעה את ההערכות האופטימיות. אלו חזו שמדינות גוש האירו במזרח אירופה יצליחו לחמוק מהמיתון.

פולין

התל”ג הפולני עלה ב-2% ברבעון האחרון של 2022 לעומת אותו רבעון אשתקד, אבל הכלכלה הפולנית (הגדולה במזרח אירופה) רשמה צמיחה שלילית של 2.4% ברבעון זה יחסית לרבעון השלישי. אמנם היה צפי לנסיגה כלכלית, אבל התחזיות דיברו על 0.5% בלבד.

הרשתות הקמעונאיות בפולין התלוננו על עונת קניות חלשה לקראת הכריסמס של 2022, מה שגרם להן להביע חששות מהצפוי ב-2023 בפולין בפרט ובמזרח אירופה בכלל.

InPost SA, חברת הלוגיסטיקה המובילה בפולין צופה שהצמיחה במסחר המקוון במדינה תעלה רק ב-5-10% ב-2023, זאת לאחר שעלתה ב-15-17% ב-2022.

הונגריה

הונגריה נכנסה למיתון באופן רשמי ברבעון הרביעי של 2022 . אמנם הנסיגה הכלכלית ברבעון זה הייתה נמוכה מהצפוי (רק 0.4%), אבל רבעון זה הוא השני ברציפות שבה חווה המדינה צמיחה שלילית. התוצאה היא שבירה של שני שיאים כלכליים בהשוואה למדינות האיחוד האירופי:

  • זינוק במדד המחירים לצרכן ב-25.7% ברבעון ה-4 של 2022 לעומת הרבעון המקביל אשתקד – שיא במדינות האיחוד האירופי.
  • העלאת הריבית ע”י הבנק המרכזי ההונגרי באוקטובר 2022 ל-18%

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן מוביל מאז 2010 שינויים שמנוגדים לערכים הדמוקרטיים של האיחוד האירופי. למשל, שינויים בחוקה ההונגרית, הרחבת ההשפעה על גורמים שונים (תקשורת, משפט, חינוך, תרבות וכלכלה), מינוי מקורבים למוסדות שהיו בעבר עצמאיים וטיפוח קשרים עם רוסיה וסין

הודות למנגנון ביקורת פנימי של האיחוד האירופי, כספי האיחוד האירופי להונגריה (30 מיליארד דולר) הוקפאו בשל החשש להתערערות שלטון החוק במדינה

אנליסטים כלכליים צופים שהמיתון בהונגריה יהיה קצר מועד ולא עמוק, אך יש סיכון ריאלי שהכלכלה ההונגרית תחווה צמיחה שלילית גם ברבעון ה-1 של 2023.

צ’כיה

ברבעון האחרון של 2022 צ’כיה חוותה צמיחה שלילית של 0.3%, צמיחה שלילית גבוהה מהצפוי שהכניסה את המדינה למיתון. עם זאת, יחסית לשכנותיה במזרח אירופה מדובר בצמיחה הכלכלית השלילית הנמוכה ביותר (מלבד ברומניה).

רומניה

כלכלת רומניה צמחה ב-1.1% ברבעון האחרון של 2022, כאשר התמ”ג המקומי צמח ב-4.6% ברבעון זה לעומת מקבילו ב-2023. הצמיחה הרומנית מיוחסת ל-2 אלמנטים:

  • מעבר מכלכלת צריכה (שהיוותה את מנוע הצמיחה בעבר) להשקעות במגזר הציבורי, מעבר שצפוי להמשיך גם ב-2023.
  • עלייה בהשקעות זרות ישירות שהגיעו לשיא של 11 מיליארד יורו (כ-11.8 מיליארד דולר).

אמנם רומניה היא היחידה ממדינות מזרח אירופה שצלחה את 2022 בשלום, אך הצפי הוא שהכלכלה המקומית תאט ב-2023 – מה שיביא לכך שהצמיחה תהיה בגובה 2.1% בלבד.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן