כולם חושבים שארה”ב היא החברה הכי טובה של ישראל, אבל לצערנו הם טועים. החברה האמיתית שעומדת לצד ישראל לאורך שנים היא מדינה אחרת לגמרי. צ’כיה. בעיתון ויינט טוענים שצ’כיה הפכה לבעלת ברית קרובה של ישראל, כאילו שהיה אי פעם מצב אחר. המציאות כמובן שונה כי צ’כיה תמיד הייתה בעדנו. תמיד.
תוכן עניינים
רבותי, ההיסטוריה חוזרת
הנה כמה דוגמאות היסטוריות שמוכיחות מעל לכל ספק – מאז הקמתה של מדינת ישראל ואפילו עוד לפני כך, צ’כיה הייתה לצד ישראל. נתחיל בכך שצ’כיה (שנקראה עד 1993 בשם צ’כוסלובקיה) הייתה אחת מ-33 המדינות שהצביעו בכ”ט בנובמבר בעד תוכנית החלוקה. היא גם הייתה מהמדינות הראשונות שהכירו במדינת ישראל.
תומאש מסריק שהיה נשיא צ’כוסלובקיה הראשון נחשב לפרו-ישראלי. הוא לא רק הגיע לביקור בארץ כבר בשנת 1927, אלא גם גינה כל ביטוי של אנטישמיות בצ’כוסלובקיה והעניק שוויון זכויות מלא ליהודי המדינה. זאת הסיבה שיש על שמו ישובים בארץ, כיכרות ורחובות.
יחסי צ’כיה וישראל – הרבה יותר מהיסטוריה
יחסי צ’כיה וישראל הם הרבה יותר מהיסטוריה רחוקה, זאת למרות שצ’כיה הייתה חלק מהגוש הקומוניסטי עד מהפכת הקטיפה. למשל, צ’כיה היא אחת המדינות הבודדות שמכירות באופן רשמי בעיר ירושלים כבירת ישראל. ובצ’כיה כמו בצ’כיה כמובן שבחרו בתאריך סמלי להכרזה – יום השנה ה-50 לשחרור העיר במלחמת ששת הימים.
צ’כיה גם תמכה בישראל במבצע “שומר חומות“. נשיא צ’כיה דאז מילוש זמאן צייץ בטוויטר ציוצים בעד ישראל, אבל הוא כמובן שלא הסתפק בזה. במסגרת עצרת תמיכה בישראל שנערכה בראשותו במצודת פראג, הונף דגל ישראל מעל המצודה והחליף את דגל האיחוד האירופי.
צ’כיה איתנו
וכמובן שגם אחרי אירועי ה-7.10 צ’כיה נשארת איתנו. גם הפרלמנט הצ’כי וגם הציבור הרחב מעניקים לישראל תמיכה בלתי מסוייגת במלחמתה בטרור. למעשה, צ’כיה היא המדינה היחידה עד כה שמעניקה לישראל גיבוי אבסולוטי ומהווה מגדלור של אור.
דניאל מרון שמכהן כסמנכ”ל אירופה במשרד החוץ והיה שגריר ישראל בצ’כיה טוען דבר אחד – הצ’כים מעריצים את מדינת ישראל. לדבריו לא בכדי הם עשו מאמץ בינלאומי להראות שהם הראשונים שמתייצבים לצידנו. למשל, שר החוץ הצ’כי יאן ליפבסקי הגיע לביקור הזדהות בישראל כבר ב-10.10, מה שהופך אותו לשר החוץ הראשון (ולדיפלומט הזר הראשון) בעולם שעשה זאת.
מלחמת “חרבות ברזל”
עם פרוץ מלחמת “חרבות ברזל“, הודיעה צ’כיה שהיא תסייע לישראל בכל מה שיידרש. אמרה וביצעה. למשל, שלחה את כל מלאי האפודים שלה אלינו, השמיעה קול בעד ישראל בפורומים אירופאיים שונים, הייתה מהמדינות הבודדות שהתנגדו למהלך של הפסקת אש באו”ם ועוד.
חברי פרלמנט צ’כים הצטלמו עם התמונות של החטופים הישראלים וקראו להשיבם לאלתר, אבל הם לא היחידים. הנה כמה דוגמאות שמוכיחות שצ’כיה לא מסתפקת רק במילים:
פיטר פיאלה שמכהן כיום כראש ממשלת צ’כיה נחשב לידיד אמת של מדינת ישראל. בעצרת תמיכה ענקית שנערכה בפראג בעקבות אירועי ה-7.10 הוא נשא דברים בזכות ישראל, אבל גם הוא לא הסתפק בכך והגיע פיזית לארץ כדי לתמוך בתושביה.
הוא אמר: ” למעשי האלימות האלה אין מקום בעולמנו. אני רוצה שיהיה ברור – צ’כיה עומדת לצד ישראל, עכשיו ותמיד. בדיוק כפי שקרה לפני 75 שנים, אתם יכולים לסמוך על התמיכה שלנו. תמיכה בישראל במצב זה היא העמדה היחידה האפשרית והנכונה”.
לדבריו מדיניות החוץ הצ’כית כלפי מדינת ישראל היא עקבית וחד משמעית – מדינת ישראל היא המפתח ליציבות באזור, כך ששמירה על ביטחון ישראל תסייע לשמירה על ביטחון היבשת האירופית כולה.
יאנה צ’רנוכובה שמכהנת כשרת ההגנה של צ’כיה אף קראה לצ’כיה לעזוב לאלתר את האו”ם, זאת לאור תוצאות הצבעה שהיו פרו-פלשתיניות (הפסקת אש ללא גינוי חמאס וחוסר דרישה לשחרור החטופים). היא אמרה: ” אני מתביישת באו”ם. לצ’כיה אין מקום בארגון שמריע לטרוריסטים ואינו מכבד את הזכות הבסיסית להגנה עצמית. השואה חזרה ואסור לנו לשתוק שוב“.
היא גם התעטפה בדגל ישראל מול משמרת מחאה פלשתינית בפראג, שרה את התקווה והצביעה על הצביעות של האו”ם: ארגון שבראש הפורום החברתי שלו במועצת זכויות האדם עומדת לא אחרת מאשר איראן.
שגרירת צ’כיה בישראל ורוניקה קוצ’ינובה (שכיהנה בעבר כשגרירת ארצה במצרים ועונדת על צווארה מגן דוד למרות שאינה יהודייה) הייתה בין השגרירים הזרים הראשונים שביקרו בעוטף עזה אחרי אירועי 7.10.
היא אמרה ש”אנחנו מעריצים את העובד שישראל נשארה מדינה דמוקרטית למרות האזור הבעייתי”, כך שצ’כיה חשה סולידריות עם ישראל ומתייצבת לצידה כנגד הכוח הברברי של חמאס. היא גם אמרה שמאז הצטרפות צ’כיה לאיחוד האירופי, היא אינה מאמצת את המדיניות האנטי-ישראל בהקשר של הסכסוך היהודי-ערבי.
חשוב לציין שמפרוץ המלחמה ועד היום, התמיכה הצ’כית בישראל לא השתנתה. מניסיון העבר ניתן להסיק שזה גם לא יקרה. בינתיים הישראלים מצביעים ברגליים ובצדק.
הישראלים מצביעים ברגליים
יחסית לחודש נובמבר אשתקד הביקוש לחופשה בצ’כיה עולה מהמקום ה-10 למקום ה-3, זאת על פי נתונים של אתר הולידיי פיינדר להזמנות חופשות. יש כאלה שמייחסים זאת לעובדה שבצ’כיה לא התקיימו הפגנות פרו-פלסטיניות משמעותיות, שיש במדינה ריכוז נמוך של מוסלמים ועוד, אבל צ’כיה ובריתה פראג אף פעם לא היו צריכות תירוצים כדי לבקר בהן.
הבירה פראג נחשבת לאחת הערים היפות בעולם הודות לאדריכלות מרתקת, עבר יהודי עשיר ושילוב נדיר של ישן וחדש, אבל היא הרבה יותר מזה. פראג נחשבת ליעד זול (וכמובן בטוח לישראלים), כך שהיא מספקת תמורה מלאה גם לחופשת סופ”ש קצרה. הקומבינציה של יעד מוכר, מחיר שפוי ויחס אוהד קורצים לישראלים רבים, כך שהיא מהווה הרבה יותר מתחליף אטרקטיבי ליעדים רחוקים ויקרים.
לא רק תיירות
אבל פראג היא לא רק תיירות. מחירי המחייה הזולים מושכים אליה היום יותר מתמיד גם משקיעים, בעיקר בתחום הנדל”ן. בצ’כיה בכלל ובפראג במיוחד מחירי הדירות והשכירויות ממשיכים לעלות ביחס לשאר אירופה, כך שמדובר בהשקעה לטווח ארוך ששכרה בצידה.
בנוסף, העובדה שצ’כיה חברה באיחוד האירופי אבל לא אימצה את מטבע האירו מבטיחה מחירים שפויים. התוצאה היא נכס איכותי במחיר סביר במדינה שאוהבת ישראלים והם אוהבים אותה. ובינינו מה עוד צריך לבקש? דברו איתנו. נשמח לעזור גם לכם.