מדריך ראשוני להשכרת דירה בצ’כיה – השוואה מול ישראל

מבט על נהר הוולטאבה מהגשר

אם אתם מתכננים לשכור (או להשכיר) דירה בפראג, כדאי שתדעו שיש הבדלים בין שכירת דירה בצ’כיה ובישראל. מדובר לא רק בהבדלים תרבותיים, אלא בתהליך שונה לחלוטין עם כללים משלו.

החלטנו להרים את הכפפה ולשתף אתכם במידע שיכול לחסוך לכם הרבה כאבי ראש. אז ותרו על האקמול כי אנחנו מתחילים.

השכירות בצ’כיה – קווים לדמותה

אופן מציאת הדירה

בניגוד לישראל, מתווכי נדל”ן בצ’כיה לא חייבים להיות בעלי רישיון תיווך. למעשה, כל אדם יכול לעסוק בתיווך – מה שמעלה את הסיכון לעוקצים למיניהם ולרמאויות.

מחיר השכירות

גם בצ’כיה מחירי השכירות משתנים בהתאם לגודל הדירה, מצבה והמיקום שלה, אבל ככלל הם זולים יותר מאשר בארץ.

ערבויות לתשלום שכר דירה

בארץ מקובל השימוש בצ’קי ביטחון, אבל בצ’כיה השימוש בצ’קים כלל לא נפוץ. גם לא מקובל השימוש בשטר ערבות ו/או בערבות בנקאית אלא בכסף מזומן. הסכום (לרוב שווה ערך לחודש עד 3 חודשים של שכירות) מועבר מכם לבעל הדירה במועד החתימה על החוזה ומשמש כפיקדון.

פיקדון זה מוחזר אל השוכר עם תום תקופת השכירות, במידה כמובן ושולמו כל החשבונות כנדרש ומולאו כל תנאי החוזה.

תחילת תקופת השכירות

בארץ לרוב תקופת השכירות מתחילה ב-1 לחודש כלשהו, אבל בצ’כיה ניתן להתחיל את תקופת השכירות בכל תאריך שמקובל על שני הצדדים.

חשבונות – מי משלם, מתי ולמי?

תשלומים שוטפים (גז, מים וחשמל)

כאן בעל הדירה קובע את המדיניות. יש כאלה שמעדיפים שמוני החשמל והגז (שניהם או רק אחד מהם) יהיו רשומים על שמם, אבל יש כאלה שמעדיפים שהם יהיו רשומים על שם הדיירים.

במידה והמונים רשומים על שמכם – אתם אלו שישלמו ישירות את החשבונות. במידה ובעל הבית הוא זה שהמונים רשומים על שמו – הוא חייב להראות לכם את החשבונות. לרוב הוא גובה את החשבונות יחד עם שכר הדירה.

אופן התשלום של החשבונות

חשוב לזכור שבצ’כיה (בניגוד לישראל שבה התשלום הוא לרוב ע”פ צריכה של חודשים קודמים), התשלום של חשבונות מים, גז וחשמל נעשה ע”ב מקדמות ע”פ הערכת של הדירוג האנרגטי של הבניין, גודל הדירה, מספר המשתמשים ועוד.

פעם בשנה (לרוב באפריל) מגיעות חברות הגז, המים והחשמל לקרוא את המונים ואז נעשית התחשבנות מול הגורם המשלם (מי שרשום כבעל המונה – בעל הדירה, ועד הבית או הדייר), כאשר בסופה ייתכן ויוחזר לכם כסף או שתידרשו לשלם את ההפרש.

תשלומים אחרים ואופן התשלום שלהם

בצ’כיה תשלומי ועד בית, מס זבל (אגב, אין תשלומי ארנונה נפרדים בצ’כיה) ומים נחשבים כתשלומי בניין ובהם גם נכללים גם כל מרכיבי התחזוקה של הבניין: שירותי ניקיון, תחזוקת מעלית, איסוף אשפה וכו’. גם כאן כמו בסעיף הקודם יש התחשבנות ע”ב מקדמות.

חשוב לציין שוב שבצ’כיה אין ארנונה במובן המוכר לנו. התשלומים לעירייה מועברים אליה ממס ההכנסה שמשלמים התושבים.

מידע מעשי לשוכרים

מה כוללת דירה מרוהטת?

רוב הדירות שמושכרות דרך מתווכי נדל”ן הן מרוהטות. גם בדירות לא מרוהטות לרוב תקבלו מטבח מצויד במכשירי חשמל (מקרר, תנור, מדיח, מיקרוגל וכו’). לעיתים תקבלו גם כיריים שפועלות על גז או חשמל (האופציה הנפוצה יותר).

איפה תולים כביסה?

בהמשך לסעיף הקודם, רוב הדירות בצ’כיה יושכרו עם מכונת כביסה ולעיתים גם עם מייבש כביסה. בצ’כיה לא מייבשים כביסה בחבלי כביסה, אלא עושים שימוש במייבש כביסה מתקפל שמוצב בתוך הדירה.

עד מתי מותר להרעיש?

בניגוד לישראל שבה מותר להרעיש עד שעה 23:00, בצ’כיה השעה המותרת היא 22:00. הבדל נוסף הוא שבצ’כיה השכנים לא יעירו לכם על רעש כמו בארץ, אלא פשוט יזמינו ישר משטרה.

יש מזגנים בדירות בצ’כיה?

כ-95% מהדירות בצ’כיה מושכרות ללא מזגן וזאת בעיקר מפני שלא צריך. גם דירות יוקרה ווילות מפוארות לא כוללות מזגן והרבה פעמים הדבר לא מתאפשר בשל תקנות מחמירות לשימור של העיריה והרשות לשימור. דירות שכדאי להתעקש על כך שיהיו בהן מזגנים הן בעיקר דירות שממוקמות בעליית גג. הן חמות יותר בשל השמש הישירה הקופחת בחודשי הקיץ שגורמת לחלק העליון לאגור חום.

מידע שוטף לשוכרים

המשך תקופת השכירות

חוזי שכירות בצ’כיה לרוב כוללים סעיף שמחדש את החוזה אוטומטית. אם אתם לא מעוניינים בחידוש אוטומטי – אנא הקפידו לכתוב זאת במפורש בחוזה.

מי אחראי על התיקונים ומי משלם?

על פי החוק הצ’כי, הדיירים הם אלו שאחראים לעלויות של תיקונים ותחזוקה כללית. אמנם החוק לא מציין בדיוק את הסכומים של עלויות אלו, כך שיש להגדיר בחוזה מול בעל הדירה את הנושא הזה. מקובל לקבוע סכום של 1500-3000 קרונות צ’כיות, תלוי בגודל ובאיכות הדירה.

זקוקים לעזרה בהשכרת הנכס שלכם? פנו אלינו. אנו מנהלים בפראג ובצ’כיה מאות נכסים ונשמח לסייע גם לכם.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן