מדד הדיור שפרסמה סוכנות הנדל”ן knightfrank ממקם את צ’כיה במקום השני בעולם.
המדד בדק את התייקרות מחירי הדירות ב-56 מדינות בעולם ((Global House Price Index Q1) ברבעון הראשון של 2022, הדירות בצ’כיה התייקרו ב-25.9% כאשר הממוצע האירופי היה 10.2% בלבד – שיא של 18 שנה.
תוכן עניינים
טורקיה בראש ויש לזה סיבה
למקום הראשון הגיעה טורקיה עם שיעור עלייה ממוצע של 110% ולמקום השלישי סלובקיה (עלייה של 22.1%). ישראל לשם השוואה הגיעה למקום ה-17 עם שיעור עלייה של 13.3%.
מחברי הדו”ח מאמינים שרכישת הדירות בטורקיה נעשתה בעיקר ע”י משקיעים, זאת הודות לזינוק באינפלציה במדינה שהפכה את ההשקעה בנדל”ן לרשת הגנה מפני האינפלציה הגואה.
ירידות מחירים – היוצא מן הכלל שאינו מעיד על הכלל
ברוב הערים (94%) שנבדקו במדד נרשמו עליות מחירים ברבעון הראשון של 2022, כך שרק ב-9 ערים נרשמו ירידות מחירים.
רוב הערים שבהן היו ירידות מחירים נמצאות באיטליה (טורינו, פירנצה, ונציה, פלרמו וג’נואה), אבל נרשמו ירידות גם בקואלה לומפור (מלזיה) ובלימה (פרו). העיר שבה נרשמו ירידות המחירים הגדולות ביותר היא רבאט (בירת מרוקו) – 6.3%.
ומה צופן העתיד?
מחברי הדו”ח מאמינים שעליות מחירי הנדל”ן בעולם נובעים גם מהזרמת כספים של הבנקים המרכזיים, בעיקר כדרך לעודד את הפעילות הכלכלית שירדה לאחר משבר הסאב-פריים.
הורדת הריבית ברחבי העולם לרמה אפסית אמנם עודדה את הכלכלה לאחר המשבר, אבל הפכה את הנדל”ן לאפיק השקעה בטוח.
מחברי הדו”ח מעריכים שעל אף העליות הצפויות של ריביות בעולם כדי לרסן את האינפלציה, רוב מחירי הבתים יישארו גבוהים הודות להיצע נמוך.
המשמעות היא שרוכשים יהיו מוכנים להוציא סכומי כסף גבוהים יותר מהמתוכנן בקניית דירות, גם אם המשמעות היא לשלם מחירים גבוהים יותר משהיו לפני מגיפת הקורונה העולמית.
לסיכום – נראה שמחירי הדיור בעולם בכלל ובצ’כיה בפרט לא צפויים לרדת בקרוב, כך שהשפעה של מהלכים כלכליים שונים לא עתידה להשפיע עליהם. לפחות לא בטווח הזמן המיידי. מעוניינים לשמוע עוד על נדל”ן בפראג? דברו איתנו…