מה זה אנואיטה (Anuita)?

האם אתם חושבים לרכוש דירה בבעלות קואופרטיב בצ’כיה? במאמרנו הקודם תיארנו שני סוגים של בעלות על נכסי נדל”ן בצ’כיה: בעלות פרטית שמסומנת באתרי אינטרנט נדל”ניים באותיות OV (ראשי תיבות בצ’כית של בעלות אישית) ובעלות משותפת שמסומנת באותיות DV (ראשי תיבות בצ’כית של בעלות שיתופית).

דירות בבעלות קואופרטיב הן בפירוש זולות יותר מאלו שבבעלות פרטית. עם זאת, כל העסקה נחשבת ליותר מורכבת, בעיקר אם הקונים אינם בקיאים בדקויות של הבעלות המשותפת.

כדי להבהיר את הציפיות מההשקעה שלכם אנו ממליצים לכם לקרוא את רשימת היתרונות והחסרונות של רכישת דירה בבעלות משותפת. לאחר מכן בקשו לדעת האם לדירה שבבעלות המשותפת יש אנואיטה (Anuita).

מה היא אנואיטה – Anuita?

משמעות המילה Anuita באה מהביטוי קצבה שנתית שמגדיר סדרה של תשלומים שווים במרווחים קבועים למוסד כלשהו. בהקשר של דירות בבעלות משותפת הביטוי משמש לסדרה של תשלומים שחייבים לשלם לקואופרטיב לאחר רכישת הדירה שנמצאת בבעלות משותפת. בדרך כלל אפשר לשלם את כל הסכום בבת אחת. במקרה כזה ה-Anuita  תיחשב לחלק מהמחיר של רכישת הדירה.

רגע של היסטוריה

Anuita קיימת רק במקרים בהם בנייני המגורים נמצאו במקור בבעלות של עיריות צ’כיות ושהופרטו לבעלות של גופים מיוחדים מבחינה חוקית – קואופרטיבים. עם זאת, במקרים מסוימים הקואופרטיבים לא הצליחו לשלם מיד את כל מחיר הרכישה של הבניין במהלך תהליך ההפרטה ובכך נוצר חוב משפטי. החוב של הקואופרטיב נקרא Anuita והוא מחולק בין כל חברי הקואופרטיב שמשלמים אותו בסדרה של תשלומים. 

למה אנואיטה חשובה?

כאשר לא משלמים את ה-Anuita  במלואה לא תתאפשר העברת הנכס לידיים פרטיות. למעשה המשמעות היא שאם רכשתם דירה בלי לשלם את ה- Anuita יש לכם רק זכויות להשתמש בדירה מתוקף היותכם חברי קואופרטיב אך לא תהיו בעלי הדירה. במקרה כזה, הדירה תמשיך להיות רשומה ברישום המקרקעין כנכס בבעלות הקואופרטיב שבו יש לכם זכויות וחובות מתוקף היותכם חברים בו. אחת מהחובות האלו היא לשלם את יתרת הסכום של ה- Anuita. רק לאחר שתשלמו את מלוא הסכום, או אז הבעלות על הדירה תועבר מידי הקואופרטיב לידיים שלכם.

היבט נוסף וחשוב בהקשר העברת הבעלות הוא שניתן לבצע זאת רק במידה והקואופרטיב רשם את הדירה המסוימת ברישום המקרקעין כיחידה נפרדת. במילים אחרות, בלתי אפשרי להעביר חוקית בעלות לידיים פרטיות אם ברישום המקרקעין נרשם הבניין כולו (ולא הדירות) כנכס שבבעלות הקואופרטיב.

למעשה שתי השאלות הראשונות של משקיעים שמעוניינים ברכישת דירה בבעלות קואופרטיבית צריכות להיות:

  • האם הדירה שנמצאת בבעלות הקואופרטיב רשומה בנפרד ברישום המקרקעין?
  • האם יש חובות בתשלום יתרת ה- Anuita לקואופרטיב?

אם הדירה נרשמה כיחידה נפרדת ברישום המקרקעין ויש חובות אפשר להעבירה לידיים פרטיות ע”י תשלום מלוא סכום ה-Anuita כחלק ממחיר הרכישה.

לסיכום

אם אתם מעוניינים ברכישת דירה שנמצאת בבעלות משותפת אל תשכחו לשאול האם קיימת Anuita ואם התשובה חיובית תשאלו מהו סכום האנואיטה שצריך לשלם לקואופרטיב. במקרה שקיימת אנואיטה ואתם מחליטים לא לשלם אותה מיד, הדירה לא תעבור לידיכם עד שתשלמו את מלוא הסכום. מידע על ה- Anuita צריך להיות ברשות המתווך.

למידע נוסף על תהליך ההשקעה ברכישת דירות בבעלות משותפת בצ’כיה פנו אלינו.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן