לפי הגרדיאן, החוק ששלל אזרחות צ’כית מילדי הקינדר טרנספורט הצ’כים ובני משפחתם כנראה עומד להשתנות. ממשלת צ’כיה מעוניינת לתקן חוק מהעידן הקומוניסטי השולל זכויות לאזרחות צ’כית מצאצאי הקינדר טרנספורט, ילדים יהודים שמולטו לבריטניה מצ’כוסלובקיה הכבושה על ידי הנאצים שלפני מלחמת העולם השנייה.
תוכן עניינים
החוק הצ’כי
חוק זה התקבל לאחר שהקומוניסטים תפסו את השלטון בצ’כיה ב-1948 במטרה אחת – להעניש עריקים שברחו מהדיקטטורה למערב הקפיטליסטי על ידי שלילת הזכות לאזרחות מהם ומילדיהם, אלא אם כן נרשמו בשגרירות צ’כוסלובקית כלשהי ברחבי העולם תוך שנה מיום לידתם.
חוק זה חל על כל אדם ממוצא צ’כי שנולד בין אוקטובר 1949 למאי 1969, כך שהוא מנע זכות לאזרחות צ’כית מבני משפחה של פליטים יהודים צעירים שנמלטו מצ’כוסלובקיה. פרויקט הקינדר טרנספורט פעל בין מרץ לאוגוסט 1939 ופינה באמצעות 8 רכבות 669 ילדים יהודים (בעיקר מפראג ללונדון). פרוץ מלחמת העולם השנייה הפסיק את הפרויקט
החוק שהעניש עריקים על “נטישה בלתי מורשית” של צ’כוסלובקיה בוטל ב-1990, שנה לאחר הפלת המשטר הקומוניסטי במהפכת הקטיפה. התוצאה היא שאלה שנשללו מהם האזרחות היו זכאים לקבל אותה בחזרה, אך הרגולציה האוסרת על קבלת אזרחות מבני משפחתם נותרה בתוקף.
חוק אזרחות משנת 2013 העניק לילידי השנים 1949-69 שנה (עד ינואר 2015) להגיש בקשות לקבלת אזרחות מחדש. ארגון הפליטים היהודים (Association of Jewish Refugees – AJR), ארגון צדקה שבסיסו בבריטניה ושמסייע לפליטי השואה, אומר שהרוב המכריע של ילדי הקינדר טרנספורט לא ידעו דבר על כך.
המשמעות היא שרבים שהיו זכאים לאזרחות לא ניצלו את האפשרות לקבל את אזרחותם בחזרה. עם זאת, גורמים רשמיים בצ’כיה טוענים כי יותר מ-500 אנשים שנולדו להורים צ’כים קיבלו בהצלחה אזרחות.
הדרישות לתיקון החוק
ארגון הפליטים היהודים לוחץ כעת על ממשלתו של פטר פיאלה, ראש ממשלת צ’כיה, לאמץ תיקון שהונח לפני כמעט שנתיים על ידי חברת הפרלמנט הצ’כי, Karla Šlechtová, שיעניק תקופת זמן חדשה בת חמש שנים למי שטרם ניצל את זכאותו.
תהליך התיקון לחוק נעצר לאחר הבחירות הכלליות ב-2021 שהעלו את ממשלת פיאלה לשלטון, אך הוא נבלם עוד יותר עקב ההתמקדות של הממשלה החדשה בפלישה של רוסיה לאוקראינה. ה-AJR גייס את תמיכתן של קבוצות יהודיות צ’כיות כדי ליצור לובינג.
“יש אהדה רבה לרעיון”, אמר מייקל ניומן, מנכ”ל הארגון. “יש גם נוסח של חוק ויש כוונה לחוקק, אבל אין ציר זמן לביצוע. זה מתסכל”. המשוכה העיקרית בתיקון לחוק נובעת מכך שהוא מנוגד לזכויות אזרחות של צאצאים באוסטריה ובגרמניה.
לפי זכויות אלו צאצאיהם של יהודים מחבל הסודטים (או כאלה שנעקרו ממנו בזמן סיפוחו על ידי היטלר מצ’כוסלובקיה ב-1938 ) יכולים לתבוע אזרחות גרמנית, גם בזמן שהם אינם זכאים לקבלת אזרחות צ’כית.
אחד מבני משפחתכם היה בקינדר טרנספורט? צרו איתנו קשר לבירור זכאותכם לקבלת אזרחות צ’כית