הזדמנות להוצאת אזרחות צ’כית

בתחילת 2014 נחקק חוק חדש הנוגע לאזרחות צ’כית. החוק אושר על-ידי הפרלמנט הצ’כי והוא מכונה חוק האזרחות מס’ 186/2013 בספר החוקים. יש לציין כי אחד מסעיפי החוק יהיה תקף רק עד סוף השנה. החוק כולו עוסק באזרחים לשעבר של צ’כוסלובקיה ושל הרפובליקה הצ’כית אשר איבדו את אזרחותם ומאפשר להם לחדש את האזרחות. עבור מהגרים רבים וצאצאיהם זו הזדמנות לקבל אזרחות במדינה אירופאית מודרנית.

לצד ההרגשה הטובה כתוצאה מחידוש האזרחות יש לכך גם יתרונות רבים אחרים. אזרחות צ’כית מבטיחה גישה למערכות הבריאות, החינוך והחברה הצ’כיות. כאזרחי צ’כיה תוכלו בקלות לעשות עסקים בצ’כיה ובאירופה, לעבוד ולגור בלבה של אירופה, וגם ליהנות ממגוון הטבות נוספות. הרפובליקה הצ’כית חברה באיחוד האירופי ובאזור שנגן, כך שהיא מהווה בסיס מושלם עבור פעילות במדינות אחרות באזור. הדרכון הצ’כי נוח מאוד לצורך נסיעות ברחבי העולם, ולעתים קרובות לא נדרשת ויזה. החדשות הטובות הן שהרפובליקה הצ’כית החליטה עתה להתיר אזרחות כפולה ואזרחיה אף יכולים להחזיק במספר אזרחויות בו-זמנית.

קבלת אזרחות בהצהרה

קבלת אזרחות ברפובליקה הצ’כית היא בדרך כלל תהליך ארוך ומסובך במקרה של תושבים זרים. אולם עבור מי שזכאי לאזרחות בהצהרה על סמך שורשים היסטוריים במדינה אין הדבר כך. קבלת אזרחות בהצהרה היא תהליך הרבה יותר קל מהרגיל. כל התנאים הדרושים מצוינים בסעיפי החוק החדש. מהגרים צ’כיים וצאצאיהם ששוקלים לחדש את אזרחותם הצ’כית עשויים למצוא עניין בחוק האזרחות מס’ 186/2013 וסעיפיו, כגון סעיפים 31-33.

שלושה מסעיפי החוק (סע’ 31-33) מתייחסים לשלוש קבוצות של אזרחי צ’כוסלובקיה/צ’כיה לשעבר וצאצאיהם. אנשים השייכים לקטגוריות הללו יכולים לקבל אזרחות צ’כית בהצהרה:

  1. אזרחים לשעבר שאיבדו את אזרחותם הצ’כוסלובקית או הצ’כית עד סוף 2013. לא כלולים בקבוצה זו אזרחים לשעבר שאיבדו את אזרחותם מתוקף צווי בנש, או כתוצאה מההסכם בין הרפובליקה של צ’כוסלובקיה לבריה”מ בנוגע לזקרפטיה. צווי בנש עוסקים באנשים השייכים לקבוצות המיעוט הגרמני וההונגרי או שנחשבו לאחר מלחמת העולם השנייה לבוגדים. ההצהרה גם איננה אופציה עבור מי שהפכו או יכלו להפוך לאזרחי הרפובליקה הסוציאליסטית הסלובקית או הרפובליקה הסלובקית לאחר 1 בינואר 1969 ואשר שמרו על אזרחותם הסלובקית. תהליך ההצהרה אפשרי רק עבור ילדים שנולדו בזמן שאחד ההורים היה אזרח הרפובליקה הצ’כית.
  2. אנשים שהיו אזרחים של הרפובליקה הפדרלית של צ’כיה וסלובקיה ב-31 בדצמבר 1992 ושלא הפכו לאזרחים צ’כיים או סלובקיים. הקטגוריה השנייה כוללת גם צאצאים ישירים של אנשים אלו; גם הם יכולים לקבל אזרחות בהצהרה. אפשרות זו איננה פתוחה בפני אנשים שהם כיום אזרחים של הרפובליקה הסלובקית.
  3. צאצאים של אזרחי צ’כוסלובקיה וצ’כיה אשר נולדו מחוץ לרפובליקה של צ’כוסלובקיה מ-1 באוקטובר 1949 ועד 7 במאי 1969. ב-1 בינואר 1969 הפכה הרפובליקה הסוציאליסטית של צ’כוסלובקיה לפדרציה של שתי מדינות – הרפובליקה הסוציאליסטית של צ’כיה והרפובליקה הסוציאליסטית של סלובקיה. לפחות הורה אחד חייב להיות אזרח צ’כוסלובקיה שהפך או יכול היה להפוך לאזרח צ’כיה ב-1 בינואר 1969. צאצאים הכלולים בקטגוריה שלישית זו חייבים להגיש את הצהרותיהם עד סוף 2014.

מסמכים דרושים

בכל אחד מסעיפי החוק מוזכרים המסמכים הדרושים. אלו כוללים תעודות לידה/נישואין/גירושין/פטירה רלוונטיות וכן מסמכים אחרים המאשרים את תקפותן של הטענות. במקרה שהמסמכים לא הופקו על-ידי רשות צ’כית יש צורך לספק עותקים נאמנים למקור המתורגמים רשמית לשפה הצ’כית. אם המדינה המנפיקה חתומה על הסכם האג כל המסמכים צריכים להיות מאומתים על-ידי חותמת אפוסטיל (ישראל חתומה על הסכם האג). אלמלא כן, המסמכים צריכים לעבור תהליך של אימות במשרד החוץ ובנציגות של מדינת המקור.

למידע נוסף על הוצאת דרכון צ’כי לזכאים.

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן