טיפים לשוכרים בפראג

איתור בית חדש במדינה זרה היא חוויה מלחיצה מספיק וזה עוד בלי לקחת בחשבון את כל המו”מ הנלווה לפני הכניסה אל הנכס ששכרתם. כעיקרון, תהליך שכירת דירה בצ’כיה יכול להיות מלווה בהרבה מאוד קשיים והפתעות בלתי צפויות אבל זה הרבה יותר קל אם מגיעים מוכנים.

בין אם אתם רק מתחילים את התהליך של המעבר שלכם לצ’כיה או שכבר מצאתם את הדירה החדשה שלכם שם, הנה כמה טיפים חשובים שכדאי לדעת קודם לכן.

הסכם השכירות

תקופות שכירות יכולות להתחיל בכל עת, כך שאין צורך לחכות ליום הראשון של החודש כדי להתחיל את החוזה.

כל החוזים דורשים לכלול את שמכם, מספר הדרכון ותאריך הלידה. מאוד חשוב לשים לב שהמידע שאתם מספקים תואם את הדרכון שלכם בדיוק. אם אתם מתכננים לעבור עם המשפחה, הקפידו לכלול את פרטיהם כי כאשר תדווחו על שהיית הקבע שלכם למשטרת הזרים בפראג הם יבקשו ממכם להראות את ההסכם בו כולם רשומים.

בנוסף, כדאי להיות מודעים לסעיף שנוהגים בעלי הבית להכניס להסכם אשר מאפשר חידוש אוטומטי של חוזה השכירות אם הדייר ממשיך וגר בדירה 3 חודשים לאחר סיום ההסכם אם אינכם רוצים חידוש אוטומטי, הקפידו שזה יהיה כתוב בבירור בחוזה.

אם כתוב בהסכם השכירות שדמי השכירות יעלו לפי שיעור האינפלציה, נסו לנהל משא ומתן על כך. סעיף זה אינו נפוץ בשוק השכירות הצ’כי אבל מדי פעם אפשר לפגוש במשכיר שמנסה לכלול אותו.

הפרט האחרון הוא ממש חשוב: הקפידו שהוכחת הבעלות על הנכס מצורפת להסכם לפני שאתם חותמים עליו.

זכויות וחובות

חוקי השכירות יכול להיות מסובכים בכל מקום בעולם. לפני שאתם חותמים על כל דבר, בדקו שהסכם השכירות שלכם הוא הוגן.

הנה כמה מן הדברים החשובים ביותר שאתם חייבים לדעת על זכויותיכם כשוכרים:

כתבו בהסכם את העובדה שיש לכם חיית מחמד. אם יש לכם חיית מחמד או שאתם מתכננים להשיג אחת כזו בעתיד הכלילו אותה בהסכם.

אם יש לבעל הבית שלכם את הזכות להגיע אל הדירה שלכם מעת לעת קחו בחשבון שנהוג להסכים ל-3 ביקורים בשנה עם הודעה של 48 עד 72 שעות מראש. עגנו זאת בהסכם.

אמרו לבעל הבית שלכם אם משהו נשבר. אתה אמורים לדווח על נזקים ואם לא תצליחו לדווח על הבעיה מיד, אתם עלולים להיות אחראיים אם הנזק יחמיר! רצוי לבקש מבעל הבית שיבוא לטפל בבעיה עם הודעה כתובה בדוא”ל או בוואטסאפ עם תמונה של הבעיה.

אתם לא צריכים ביטוח, אבל זה רעיון טוב. לבעלים של הדירה צריך להיות ביטוח רכוש. חלק מבעלי הבית עשויים לבקש ממכם להשתתף בביטוח אבל זה בדרך כלל עלות של רק כמה מאות קרונות צ’כיות בשנה.

תשלום דמי השכירות

פיקדון משולם בעת החתימה על ההסכם. אתם צפויים להפקיד סכום של בין 1 עד 3 חודשים של שכירות מראש, בהתאם לתנאי הסכם. פיקדון זה מגן על בעלי הבית שלכם מסיכונים כגון איחור בתשלום שכר הדירה ואמור לכסות כל נזק פוטנציאלי שאתם עלולים לגרום בעת שהתגוררתם בדירה.

תשלומים שוטפים כגון מים, גז, חשמל וחימום משולמים בדרך כלל ע”י בעל הבית בכל חודש יחד עם שכר הדירה שלך. תשלומים אלה הם סוג של תשלומים קבועים אשר מחושבים על בסיס הצריכה הממוצעת לעומת השנה הקודמת.

חוקית, בעל הבית שלכם חייב להראות לכם את יתרת הצריכה הריאלית פעם בשנה, לאחר שבעל הבית מקבל את החשבונות שלהם. ברגע שראיתם את החשבון האמיתי עשו קיזוז ושלמו או קבלו את היתרה מבעל הבית. היו מודעים לכך שבעלי הבית צריכים להראות לכם את העתקי החשבונות בפועל ולא רק דוחות סיכום.

זכרו כי דמי השירות עומדים על 30-50% יותר אם אתם גרים במקום עם שומר, עמדת קבלה, או חברת ניהול.

אתם אמורים לשלם את דמי השכירות מידי חודש בחודשו. אם אתם מעבירים כסף מחו”ל קחו בחשבון שתצטרכו להעביר קצת יותר מהסכום הכולל של שכר הדירה שלך כדי לכסות את שער החליפין ואת עמלות הבנקים.

בנוסף, יתכן שכמו בישראל, תתבקשו להעביר את שעוני החשמל והגז על שמכם. זה אומר שאתם משלמים את הפקדונות מכיסכם והשחבונות ישלחו אליכם באמצעות דואר אלקטרוני או בדואר אחת לחודש, רבעונית או שנתית. את הקיזוזים תבצעו מול חברות הגז והחשמל.

תהליך העברת החשבונות הוא תהליך פשוט שיכול גם להיעשות באופן מקוון. אם אתם חוששים מהשפה, אל תהססו לבקש עזרה מבעל הבית שלכם. צ’כית היא שפה קשה, אף אחד לא מצפה ממכם לעשות את זה לבד.

כדאי גם לדעת שעל פי החוק הצ’כי אתם אחראים לכל התיקונים הקטנים ועלויות התחזוקה הכלליות. בעיקרון, החוק הזה נועד להגן על בעל הבית שלכם שלא ייקרא אל הדירה בכל פעם שנורה נשרפת.

עם זאת, החוק לא מציין בבירור את הסכום המדויק של “תיקון מזערי”, כך שודאו שאתם מגדירים את הנושא עם בעל הבית שלכם. זה בדרך כלל משהו שנע בין 1,500 ל-3,000 קרונות תלוי באיכות ובגודל של הדירה שלכם.

סיום השכירות

כאשר מגיע הזמן לעבור דירה או לעזוב את צ’כיה, הקפידו לרשום את כל הליקויים שנמצאו במהלך הפגישה ומסירת הדירה אל המשכיר. אם זו בעיה שניתנת לתיקון, הגדירו תאריך יעד עם המשכיר. כמו כן כדאי לשלוח ולשמור תמונות של הנזקים כדי למנוע כל מחלוקת אפשרית מאוחר יותר בהמשך הדרך.

לסיכום, העצה הסופית שלנו לשוכרים בפראג היא לא למהר. לכו ובדקו את השכונה, הבניין והחניה, השתדלו לחתום עם בעלי בית שנראים הוגנים ותמיד היו מוכנים לנהל משא ומתן.

מחפשים נכס לשכירות בפראג או בצ’כיה? – לחצו כאן

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן