למה בצ’כיה יש את שיעור האבטלה הנמוך ביותר באירופה?

גרמניה נחשבת לתחנת הכוח הכלכלית של אירופה ויש לה מוניטין של יעילות, סדר ואבטלה נמוכה. אבל מסוף שנת 2015 שוק העבודה של צ’כיה השכנה נחשב לחזק יותר. מנתונים שהתפרסמו השבוע עולה ששיעור האבטלה בצ’כיה עמד על 2.9% בלבד ביוני 2017. בגרמניה היה שיעור האבטלה באותו חודש 3.8% ובאיחוד האירופי כולו 7.7%. 

אז איך המדינה הקומוניסטית לשעבר עושה את זה?

ראשית, אולי לא מפתיע שהעבודה בצ’כיה זולה. השכר שעתי הממוצע בצ’כיה ב-2016 היה 10.20 אירו, הרבה מתחת לממוצע של מדינות האיחוד האירופי – 25.40 אירו. אבל רק נתון זה לא מסביר את האבטלה הנמוכה במדינה. במדינות אחרות כמו בולגריה, הונגריה ופולין עלויות העבודה נמוכות עוד יותר. בנוסף, השכר בצ’כיה עלה באופן חד, למשל ברבעון הראשון של 2017 הוא עלה ב-5.3% או 2.8% בחישוב משוקלל עם האינפלציה.

יתר על כן, צ’כיה חייבת את הצלחתה למפעליה וזהו הישג לא מבוטל בימינו. תעשיות הייצור של המדינה מהוות את החלק הגדול ביותר של כלכלתה שמסתכם בכשליש, שיעור שנחשב גבוה יחסית למדינות אחרות באיחוד האירופי. כיום מפעלי מכוניות בצ’כיה כמו טויוטה, פז’ו, סיטרואן, סקודה, יונדאי ועוד מהווים מרכיב מרכזי בכלכלה הצ’כית.

תמריצים ממשלתיים שהתחילו בשנות ה-90, למשל פטור ממס לחברות חדשות ומימון ליצירת מקומות עבודה חדשים, משכו השקעות זרות ברמה גבוהה ואלו התגברו עם הצטרפות צ’כיה לאיחוד האירופי ב-2004. לדברי David Marek, הכלכלן הראשי של חברת דלוייט בפראג, שיעור האבטלה במדינה נמוך משתי סיבות:

  1. היה קל יחסית ליצור משרות במפעלים הודות לתמריצים ממשלתיים שהפכו את צ’כיה לאטרקטיבית, בעיקר בעיני חברות גלובליות.
  2. מחזור העסקים הצ’כי קשור קשר הדוק ליציבות הכלכלית של האיחוד האירופי, כלומר: כאשר אירופה מצליחה מבחינה כלכלית, צ’כיה מצליחה עוד יותר. ועכשיו האיחוד האירופי במצב מצוין ולראייה: כלכלת אירופה צמחה ב-2.2% ברבעון השני של 2017 לעומת השנה הקודמת. כמו בארה”ב.

אבל שורשי ההצלחה האחרונים בצ’כיה יכולים לנבא צרות בעתיד. הצמיחה במשכורות הגבוהות היא מקור לדאגה ולדברי Marek השכר עולה בגלל מחסור במקומות עבודה. מחסור זה מונע מהכלכלה לגדול במהירות רבה עוד יותר. כמו במדינות רבות, גם צ’כיה עומדת בפני אוכלוסיה מזדקנת וקשיים בירוקרטיים שמקשים על חברות להעסיק עובדים זרים.

Marek טוען שצ’כיה אינה יכולה להרשות לעצמה להגדיל את השכר מהר יותר מקצב הפריון. לדבריו צ’כיה היא מרכז קו-הייצור של אירופה ולא מרכז הידע. המשמעות היא שיש בצ’כיה הרבה משרות זולות במיומנות נמוכה, אך היא לא מפתחת את הכישורים והידע כדי להגדיל באופן משמעותי את הפרודוקטיביות, למשל באמצעות תהליכים מתוחכמים יותר.

הוא ממליץ לשמור על רמת אבטלה נמוכה באמצעות שנוי מערכת התמריצים הממשלתית ומערכת החינוך. אמנם כיום יש בצ’כיה שיעור גבוה של בוגרי השכלה תיכונית, אך אנשים מעטים מסיימים אוניברסיטה או מחזיקים בתעודות מקצועיות. לדבריו, שנויים אלו יעודדו יצירה של מקומות עבודה שמצריכים מיומנות גבוהה.

הסיכון הברור ביותר לתלות בעבודות קו-ייצור מתרחש כבר עתה בדמות אוטומציה. על פי מחקר של ארגון ה-OECD שפורסם בשנה שעברה, צ’כיה עומדת בפני הסיכון הרב ביותר להפסד מקומות עבודה עקב אוטומציה. לפני שמעלים על נס את היותה של צ’כיה מופת להצלחה תעשייתית, חשוב לשקול את ההשלכות לטווח ארוך, למשל הסתמכות על עבודות שיוחלפו ע”י רובוטים בקרוב ואי-עידוד תעסוקה של עובדים זרים.

רוצים לקרוא עוד על מה שחדש בצ’כיה? הקליקו כאן

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן