נדל”ן בפראג בהשוואה לנדל”ן במזרח אירופה

פראג, בירת צ’כיה, היא אחת הערים היותר מעניינות היום להשקעה בנדל”ן. העיר נהנית מתנופה נדל”נית שמגובה בצמיחה של הכלכלה הצ’כית. בשנת 2015 הושלמה בנייתן של כ-4500 יחידות דיור בפראג – מדובר בעלייה מדהימה של 12% לעומת 2014. המחיר הממוצע למ”ר בבירה עלה בשנת 2015 ל54.1 אלפי קורונות לעומת 50.5 אלפי קורונות למ”ר שנת 2014, מגמה שצפויה להימשך גם בשנים הקרובות, מה שניתן גם לראות דרך שוק המשכנתאות החזק בבירה. רוח גבית נוספת להמשך העלייה במחירי הנדל”ן בבירה היא סביבת הריבית האפסית השוררת באירופה כולה וצפויה להימשך עוד שנים על רקע הרצון של המדינות החברות באיחוד האירופי (עליהם נמנית גם צ’כיה) לעודד צמיחת הכלכלות ולהוציא חלק ממדינות הגוש מהמיתון וההאטה שהן מתמודדות איתו. שיעור הריבית הנמוך מביא עמו אשראי זול (משכנתאות) לרכישת דיור ומביא לגידול במספר יחידות הדיור שנמכרו בפראג – במחצית הראשונה של 2014 נמכרו 2768 יחידות דיור ואילו החל החל מהמחצית השנייה של שנת 2012 נמכרו בכל מחצית שנה מעל 2500 יחידות דיור.

בניגוד למדינות אחרות באירופה המתמודדות עם חולשה ומיתון כמו ברצלונה ואיטליה ואשר עומדות בפני צורך דחוף ברפורמות כלכליות שעלולות לפגוע בצמיחה, בשנת 2015 צמחה כלכלת צ’כיה בשיעור חד של כ-4% לאחר צמיחה של כ-2% בשנת 2014. הצמיחה היא תולדה של גידול בצריכה הפרטית והשקעה ניכרת של האיחוד האירופי בצ’כיה. לפי הערכות, גידול בשכר, רווחים של חברות והתחזקות הייצוא ימשיכו לעודד את הצמיחה בשנים הבאות. כך לדוגמא לפי תחזית של ארגון ה-OECD, בשנת 2016 כלכלת צ’כיה צפויה לצמוח בשיעור ריאלי של 2.3% ובשנת 2017 בשיעור של 2.4%. זאת בזמן ששיעור האבטלה בשנת 2015 עמד על כ-5% בלבד.

בזמן שגם בירות אירופאיות שנחשבו עד לא מזמן לאטרקטיביות להשקעה נדל”נית כמו לונדון מתמודדות עם משברים פנימיים ושינויים פוליטיים (אירוע הברקזיט) שמייצרים סימני שאלה לגבי מחירי הנדל”ן שלהן, צ’כיה נטועה חזק בתוך האיחוד האירופי ומגלה סימני צמיחה ויציבות עקביים.

בקרב מדינות מזרח אירופה עליהם נמנית צ’כיה, נראה שפראג עדיפה להשקעה על פני בירות כמו בוקרשט, רומניה או בודפשט בהונגריה. אמנם גם במקרה זה מדובר בערים שחוות צמיחה חזקה בשנים האחרונות, אך מנגד מדובר בערים עם שטח גדול משמעותית מזה של פראג עם אוכלוסיות מגוונות, שהופכות את ההשקעה בהן למורכבת יותר ומצריכות בדיקה דקדקנית של השכונות בהן כדאי להשקיע. בבודפשט למשל יש פערים מאד גדולים בין שכונות ואזורים וקיימות שכונות רבות שסובלות מחולשה כלכלית שגובלות באזורים חזקים יותר שלעתים קשה להבחין בהם ולכן הסיכוי “ליפול” ברכישת נכסים שנראים אטרקטיביים אך בפועל ממקומים בשכונות חלשות, הוא גבוה יותר. בוקרשט בפרט, בניגוד לפראג גם לא נחשבת יעד פופולרי במיוחד לתיירים מחוץ למדינה.

פראג גם נוחה משמעותית להשקעה בכל הנוגע לרגולציה, בניגוד לערים כמו ברלין שבה סט קשיח של כללים המגנים על שוכרים ועלולים לפגוע בתשואת ההשקעה.

רוצים לשמוע עוד על השקעה בנדל”ן בפראג? צרו איתנו קשר ונשמח לסייע לכם

Scroll to Top
יצירת קשר

    X
    צור קשר דילוג לתוכן